proxima b

Hawking halajaa Maan uudelle sisarplaneetalle

Stephen Hawking haluaa lähettää valon voimalla kiitäviä pikkuruisia luotaimia äskettäin löydetylle Maa 2.0 -planeetalle, joka saattaa olla asumiskelpoinen.

keskiviikko 31. elokuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Siellä on kiveä ja mahdollisesti nestemäistä vettä, ja se on lähellä.

Tähtitieteilijöiden oli vaikea hillitä riemuaan löydettyään Proxima b -eksoplaneetan, joka kiertää Auringon lähintä naapuritähteä Proxima Kentauria. Planeetalla saattaa nimittäin olla elämää.

Planeetta on kuitenkin niin kaukana, että sille ei päästä nykyvälineillä. Tähtitieteellinen dream team on kuitenkin ryhtynyt ratkomaan ongelmaa.

Matka kestää 20 vuotta

Hanke on nimeltään Breakthrough Starshot, ja sen aivot on itse astrofyysikko Stephen Hawking. Apunaan miehellä on muun muassa Nasan entisiä työntekijöitä, ja venäläinen IT-miljardööri Juri Milner varmistaa, että rahoitus on kunnossa.

Planeetalle matkustaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, sillä vaikka se tähtitieteellisesti katsottuna onkin lähellä Maata, se on silti 4,24 valovuoden päässä. Perinteisellä avaruusaluksella matka kestäisi noin 30 000 vuotta.

Hawking kumppaneineen aikoo sen sijaan lähettää Proxima b -planeetalle joukon postimerkin kokoisia luotaimia, joilla matka taittuu vain noin 20 vuodessa.

Valo tuottaa käyttövoimaa

Luotaimien nopeuden salaisuus on se, että ne toimivat valolla. Niissä on aurinkopurje, joka toimii samalla tavalla kuin veneen purje. Tuulen asemasta käyttövoiman tuottaa vain valo.

Suuntaamalla voimakasta laservaloa Maasta käsin kohti luotainten antureita luotaimet saadaan toivottavasti kiihtymään nopeuteen, joka on viidesosa valon nopeudesta.

Tekniikkaa ei ole kuitenkaan saatu vielä täysin valmiiksi. Hankkeen puuhamies toivoo, että ensimmäiset luotaimet voidaan lähettää matkaan 20 vuoden kuluessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: