Mars Curiosity Rover illustration

Vastaus piilee avaruudessa

tiistai 15. toukokuuta 2012 teksti Helle & Henrik Stub

Valtaosa tutkijoista kannattaa teoriaa, jonka mukaan elämän juuret ovat maapallolla. Vaikka pitävää näyttöä ei ole, ajatusta tukevat eri laboratoriokokeiden tulokset. Niiden valossa näyttää siltä, että elämän syntyminen noudattaa luonnonlakeja, vaikka prosessin kaikkia yksityiskohtia ei vielä tunnetakaan.

Panspermiateorian kannattajat voivat kuitenkin vedota siihen, että todistettavasti Maa ja sen naapuri-planeetat Venus ja Mars ovat vaihtaneet ainetta keskenään. Maapallolle on siis tullut ajoittain vierasta materiaa, jolla on saattanut olla biologisia vaikutuksia.

Jotkut tutkijat pitävät melko todennäköisenä vaihtoehtona sitä, että naapurit ovat saaneet toisiltaan myös eliöitä. Yksi keino päästä asiassa eteenpäin on selvittää, esiintykö missään muualla Aurinkokunnassa elämän merkkejä.

Tätä päämäärää palvelee muun muassa avaruusluotain Stardust. Se on löytänyt Wild 2 -komeetasta orgaanisia aineita, joita on jo alettu analysoida.

Myös Marsin tutkimista varten suunnitellun Curiosity-mönkijän odotetaan kantavan kortensa kekoon tässä asiassa.

Stardust

Teoria 1 Muualta: Elämän lähde sijaitsee maapallon ulkopuolella Maa oli hedelmätön paikka: 3,5 miljardia vuotta sitten maapalloa hallitsi laavameri. Se sopi huonosti elämälle.

Mars tarjosi paremmat olosuhteet: Mars oli elämän kannalta Maata lempeämpi ympäristö.

Bakteerit selviävät avaruudessa: Meteorin tai komeetan suojissa pieneliöt voivat taittaa turvallisesti pitkiä matkoja avaruudessa. Marsista on tullut ainetta Maahan. Ehkä kivissä on ollut eliöitä. Käsitystä tukevat löydöt ovat kiistanalaisia.

Elämän valmistusohjetta ei tunneta: Laboratoriokokeissa ei ole vielä pystytty tuottamaan keinotekoisesti elämää. On saatu aikaan vain eliöiden rakenneosasia.

Fred Hoyle

Teoria 2 Täältä: Maapallo tarjosi suotuisat olosuhteet elämän synnylle Kehitys alkaa molekyyleistä: Kaikki elämän muodot ovat evoluution tulosta. Ilmeisesti evoluutio tuotti myös sen rakenteen, joka teki elottomasta elollista.

Dna tekee Maasta elämän kehdon: Aminohapot yhdistävät eri elämän muotoja. Jos elämä olisi peräisin muualta, vaihtoehtoja olisi varmasti enemmän.

Aminohappoja syntyy laboratoriossa: Johtamalla sähköä kaasuseokseen, joka vastaa Maan muinaisen ilmakehän koostumusta, muodostuu aminohappoja.

Maa ei ole elämälle vihamielinen: Muut Aurinkokunnan planeetat ovat elämän synnyn kannalta ankarampia paikkoja kuin Maa. Täällä eliöt viihtyvät.

Harold Urey

Päätelmät

Teoria 1 Muualta: Maan ulkopuolella on alkeellista elämää Jos meteorit ja komeetat ovat levittäneet elämää eri puolille maailmankaikkeutta, on todennäköistä, että mikroskooppisia yksisoluisia eliöitä on monessa paikassa.

Kun otetaan huomioon, kuinka kauan kehitys pieneliöistä monisoluisiksi eläimiksi ja kasveiksi maapallolla kesti, ei ole aihetta olettaa, että muualla avaruudessa esiintyy yleisesti pitkälle kehittynyttä elämää. Teorian oletuksiinvaikuttaa se, pidetäänkö elämän siirtymistä esimerkiksi aurinkokunnasta toiseen mahdollisena.

Teoria 2 Täältä: Maan elämä on erikoistapaus Vaikka Maa on tiettävästi ainoa elävä planeetta, ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että elämää syntyy tai on syntynyt muussakin paikassa. Koska todisteita maapallon ulkopuolisesta elämästä ei ole, on mielekästä ajatella, että eliöiden kehittyminen on poikkeuksellinen tapahtuma.

Jos tiedetään, mitä elämän syntyminen maapallolla vaati, voidaan kartoittaa sen edellytyksiä myös muualta. Tämä tieto auttaa etsimään elämää avaruudesta ja selvittämään, onko sillä sama alkuperä kuin elämällä Maassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: