Apollo Feature Image

Teema: 40 vuotta Kuun valloituksesta

Heinäkuussa 1969 astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle. Teemasivustossa voit tutustua henkensä vaarantaneiden Apollo-astronauttien kertomuksiin kuulennoista.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle.”

Neil Armstrongin kuuluisiin sanoihin, jotka hän lausui astuessaan ensimmäisenä Kuun pinnalle, huipentui kaikkiaan 400 000 ihmisen kahdeksan vuotta kestänyt työrupeama.

Miehitettyyn kuulentoon johtanut hanke alkoi vuonna 1961, kun presidentti John F. Kennedy lupasi, että Yhdysvallat vie ihmisen Kuuhun ja tuo hänet turvallisesti takaisin Maahan ennen vuosikymmenen loppua. Kun Apollo 11:n miehistö laskeutui Tyyneenmereen heinäkuussa 1969, Kennedyn lupaus oli täytetty.

Lennot olivat ainutlaatuisen yhteistyön tulos

Apollo-hanke tuli kalliiksi. Sen kustannukset olivat nykyrahaksi muutettuna noin 90 miljardia euroa. Yhä edelleen kiistellään siitä, oliko moinen panostus ylipäätään järkevä. Toisaalta kilpailu Kuun valloituksesta oli arvovaltakysymys, ja Yhdysvallat oli päättänyt voittaa sen.

Apollo-hanke oli kaikille siihen osallistuneille valtava urakka. Tutkijat ja teknikot uskoivat asiaansa, ja astronautit tiesivät, että heidän henkensä oli pelissä. Ilman kaikkien panosta Kuuta ei olisi voitu valloittaa.

Tieteen Kuvalehti julkaisee kuulentojen 40-vuotispäivän kunniaksi kahdeksanosaisen artikkelisarjan, jossa muistellaan Apollo-ohjelmaan osallistuneiden ihmisten työtä ja hankkeen vaiheita testirakettien laukaisusta Kotkan laskeutumiseen Kuun pinnalle ja astronauttien paluuseen Maahan.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: