Engine space plane

Suihku- ja rakettimoottori pantiin samaan pakettiin

Brittikeksintö voi edistää avaruusmatkailun kehitystä ja nopeuttaa kaukolentoja.

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Nykyistä edullisempia avaruusmatkoja ja nopeampia mannertenvälisiä lentoja lupailee brittiläinen Reaction Engines -yhtiö, joka on kehittänyt 30 vuoden ajan uudenlaista moottoritekniikkaa. Nimen Synergistic Air-Breathing Rocket Engine eli SABRE saanut uusi voimakone mahdollistaa avaruusrakettien käyttämisen uudelleen ja matkustajalentokoneiden matkanopeuden nostamisen lähes 7?000 kilometriin tunnissa – siis yli viisinkertaiseen äänen nopeuteen.

Perinteisten rakettimoottorien ongelma on se, että polttoaineeseen pitää lisätä hapetinta. Koska happi pitää ottaa mukaan, osa ajoaineesta kuluu hapettimen kuljettamisen vaatiman työntövoiman tuottamiseen. Ratkaisuna ovat olleet kertakäyttöiset rakettivaiheet, jotka irrotetaan, kun niiden polttoaine- ja hapetinsäiliöt ovat tyhjentyneet.

Edullisemmin avaruuteen

Monivaiheiset raketit ovatkin monessa mielessä epäkäytännöllisiä. Tilanne on hieman toinen SABRE-moottorissa, joka pystyy hyödyntämään ilmakehän happea. Sen varaan voidaan rakentaa ehkä jopa satoja kertoja uudelleen käytettävä avaruusalus, joka operoi tavalliselta lentokentältä. Ilmakehässä suihkumoottorin ja avaruudessa rakettimoottorin tapaan toimiva SABRE vähentää riippuvuutta hapettimesta eli käytännössä nestehapesta.

Sitä tarvitaan vain, jos lennetään niin korkealla, että ilmakehässä ei ole enää tarpeeksi happea. Ilma alkaa olla sille liian ohutta vasta noin 25 kilometrin korkeudessa.

Nestehappi

On sinertävää nestettä, jolla on magneettisia ominaisuuksia. Hapen nestemäistä olomuotoa käytetään esim. kantorakettien ajoaineen hapettimena.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: