Space-X räjähtää

SpaceX-raketti sekä 2 000 kiloa ruokaa ja tarvikkeita räjähti

SpaceX-raketti räjähti muutama minuutti laukaisun jälkeen. Raketin lastina oli Kansainväliselle avaruusasemalle matkalla olevia tarvikkeita.

maanantai 29. kesäkuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Miehittämätön SpaceX Falcon 9 -raketti räjähti sunnuntaina ilmaan vain muutama minuutti sen jälkeen, kun se oli laukaistu Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta. Raketti oli matkalla Kansainväliselle avaruusasemalle. Räjähdys johtui ilmeisesti siitä, että yhdessä nestemäisen hapen säiliössä oli liian korkea paine.

Ennen sunnuntaista räjähdystä ISS-asemalle tarkoitetuista kuljetuksista on viimeksi kuluneiden yhdeksän kuukauden aikana kaksi muutakin päättynyt epäonnisesti.

VIDEO – Katso raketin räjähdys:

Ensin yhdysvaltalainen Orbital-Antares-raketti räjähti laukaisuvaiheessa viime lokakuussa, ja sen jälkeen venäläiset menettivät Progress 59:n hallinnan toukokuussa.

2 000 kiloa ruokaa ja tarvikkeita tuhoutui

SpaceX-raketin matkassa oli Dragon-kapseli ja siinä 2 000 kiloa ruokaa ja tarvikkeita Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n astronauteille.

Lue lisää Space X:n kierrätysraketeista.

Tuhoutunutta lähetystä olisi jo tarvittu ISS-asemalla. Nasa nimittäin ilmoitti huhtikuussa, että astronautit joutuvat turvautumaan hätävarastoihin 24. kesäkuuta ja ruoka loppuu kokonaan syyskuun 5. päivänä.

Tuolloin uskottiin, että SpaceX-laukaisu tapahtuu myöhemmin syksyllä.

Lisäksi räjähdyksessä tuhoutui koelaitteita, vedensuodatusjärjestelmä sekä tarvikkeet, joilla asemaan piti kiinnittää kaksi uutta miehistömoduulia.

SpaceX yrittää uudelleen

Kesän aikana asemalle yritetään useaan otteeseen saada huoltolentoa. Jo tämän viikon perjantaina 3. heinäkuuta laukaistaan toinen venäläinen Progress 59, ja elokuussa vuorossa on japanilainen HTV5.

SpaceX puolestaan yrittää uutta lentoa syyskuussa. Sen onnistuminen on epävarmaa, mutta ei mitenkään toivotonta. Joka tapauksessa yritys on päässyt ISS-asemalle jo kuudesti aiemmin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: