SpaceX Falcon 9 rollout

Historiallinen rakettilento päätyi aaltoihin

Yksityinen SpaceX-yritys laukaisi viime yönä kierrätysraketin, joka vei suunnitellusti sääsatelliitin kiertoradalle. Äärimmäiset sääolot estivät kuitenkin raketin laskeutumisen kelluvalle alustalle.

maanantai 9. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Kolme päivää suunniteltua myöhemmin SpaceX laukaisi vihdoin viime yönä Falcon 9 -raketin ja vei sillä DSCOVR-sääsatelliitin 200 kilometrin korkeudessa sijaitsevalle kiertoradalle.

Valitettavasti ankarat sääolot Floridan rannikolla kuitenkin tuhosivat suunnitelmat, joiden mukaan raketin piti laskeutua itsenäisesti kelluvalle alustalle.

Hieman ennen laukaisua SpaceX ilmoitti, että kolmikerroksisen talon korkuiset aallot pyyhkivät 595 kilometrin päässä merellä sijaitsevaa lauttaa ja että yksi lautan neljästä moottorista oli pettänyt.

SpaceX yllättyi hallitusta laskeutumisesta

Vaikean sään vuoksi SpaceX ei uskonut, että raketti pystyisi tekemään edes niin kutsuttua "pehmeää laskeutumista" mereen.

Raketti onnistui kuitenkin jarrutusmoottorinsa ja ohjaussiivekkeidensä avulla laskeutumaan tyylikkäästi pystysuorassa mereen 10 metrin päähän alkuperäisestä kohteestaan.

SpaceX uskaltaakin siksi odottaa, että laskeutuminen kelluvalle alustalle onnistuu lähiaikoina.

VIDEO: Katso animaatio siitä, miten SpaceX-raketti laskeutuu:

Satelliitti seuraa Auringon toimintaa

Itse satelliitti, jonka SpaceX laukaisi avaruuteen Nasan, Yhdysvaltojen ilmavoimien sekä sää- ja merentutkimuslaitos NOAA:n toimeksiannosta, tarkkailee Aurinkoa, jotta Maassa voitaisiin muun muassa varautua voimakkaiden auringonpurkauksien seurauksiin.

Raketti vei DSCOVR-satelliitin 200 kilometrin korkeuteen, mistä se aloittaa matkansa kohti lopullista määränpäätään 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta eli neljä kertaa niin kauas kuin Kuu on Maasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: