SpaceX Launch

SpaceX sai aikaan rakettisensaation

SpaceX-hankkeen tiimin onnistui vihdoin laukaista raketti ja tuoda se ehjänä maahan. Onnistunut testi enteilee avaruusmatkailun huimaa laajenemista.

tiistai 22. joulukuuta 2015 teksti Jakob Priess

Tämänkaltaiset tapahtumat jäävät historiaan.

Tämä oli päivä, jolloin ihmisen onnistui laukaista raketti avaruuteen ja tuoda se turvallisesti takaisin maahan. Tämä oli päivä, jolloin luotiin perusta avaruusmatkailun huimalle laajenemiselle tulevaisuudessa.

Tiistain vastaisena yönä yhdysvaltalainen SpaceX (Space Exploration Technologies) -hanke, jonka taustalla on Tesla-miljardööri Elon Musk, laukaisi valtavan Falcon 9 -kantorakettinsa avaruuteen Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta.

10 minuuttia myöhemmin pitkään odotettu läpimurto vihdoin tapahtui. Falcon 9 palasi muhkean jyrinän säestyksellä takaisin maahan ja laskeutui sulavasti pystysuorassa suunniteltuun paikkaan.

RAKETTIKUVA: Napsauta kuvaa, niin näet sen isompana:

SpaceX trajectory

Onnistuminen rakettitestissä on sensaatio

Laukaisun jälkeen Falcon 9 nousi 200 kilometrin korkeuteen ja lähetti 11 viestintäsatelliittia Maan kiertoradalle. Myös tämä korostaa SpaceX-testin onnistumisen merkitystä.

Falcon 9 on kierrätysraketti, joka pystyy nousemaan avaruuteen ja laskeutumaan takaisin useita kertoja. Sen kehittäminen merkitsee entistä edullisempia ja helpompia avaruuslentoja niin valtioille kuin yksityisillekin.

Onnistunut laskeutuminen herätti Cape Canaveraliin kerääntyneessä yleisössä jopa haltioituneita reaktioita. Joukko pääsi omin silmin todistamaan rakettihistorian merkkitapausta.

Myös SpaceX-hankkeen tiimillä oli hyvä syy puhjeta hurraahuutoihin, sillä menestys on vaatinut ankaraa työtä ja sitä on edeltänyt useita epäonnistumisia.

Ensimmäinen oikea raketti

Kesäkuussa Cape Canaveralista laukaistu Falcon-raketti räjähti ja hylyn osat putosivat Atlanttiin. Ja juuri marraskuussa yksi sen kilpailijoista, Blue Origin, onnistui tuomaan kierrätettävän raketin ehjänä Maan kamaralle.

Blue Origin -raketti on tosin paljon pienempi kuin Falcon 9, eikä sillä vielä päästä lähellekään avaruutta. Tiistain vastaisen yön onnistuminen pyyhkäisi sekä pienen kilpailijan että kesäkuun katastrofin pois mielestä.

"Welcome back, baby", twiittasi Elon Musk 47 metriä pitkän Falcon 9:n laskeuduttua. Maailman kekseliäimmällä yritysjohtajalla oli eittämättä hyvä syy riemuun.

Testin onnistuminen ei merkitse ainoastaan jättimäistä harppausta avaruuden todellisessa valloittamisessa. Se on myös kultakaivos jo ennestään ökyrikkaalle 44-vuotiaalle superyrittäjälle.

Video laukaisusta ja laskeutumisesta. Lähde: SpaceX

Ovi avaruuteen on ammollaan

Elon Muskilla ja SpaceX:llä on jättisopimus Nasan kanssa täydennyksien kuljettamisesta Maasta Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Sopimuksen arvo lasketaan miljardeissa.

Toistaiseksi avaruuslennot ovat olleet jatkuvasti tappiollista liiketoimintaa, sillä kertakäyttöisten rakettien hinta on kasvattanut väistämättä kustannuksia.

Rakettien kierrätys muuttaa asian. Sen sijaan, että valtavien laitteiden annettaisiin joka kerta tuhoutua ja tipahtaa mereen, niillä saadaan aikaan säästöjä, jotka voivat tehdä avaruuslennoista kannattavia. Historia on osoittanut, että kun jostakin tulee taloudellisesti kiinnostavaa, siinä aletaan ottaa huimia edistysaskeleita.

Muskin Falcon 9 -raketin laskeutuminen tarkoittaa, että ovi on avautunut kaupallisille avaruuslennoille – tai se on pikemminkin potkaistu sisään.

Prikaatikenraali: Historiallinen raketin laukaisu

Cape Canaveralin vastaava upseeri prikaatikenraali Wayne Monteith muotoili ehkä osuvimmin sen, miten sensaatiomainen ja historiallinen tiistain laskeutuminen oli:

"Se oli ensimmäinen kerta meille kaikille täällä Cape Canaveralin tukikohdassa, enkä kykene kuvaamaan sitä iloa, jota koko tiimi tuntee juuri nyt oltuaan läsnä tällaisen historiallisen rakettipioneerin laskeutumisessa."

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: