Falcon 9 katastrofi

SpaceX epäonnistui taas

Onnistuttuaan jo saamaan Falcon 9 -raketin turvallisesti takaisin maahan viime kuussa SpaceX-hanke koki uuden pettymyksen, kun laskeutuminen kelluvalle alustalle päättyi liekkimereen.

keskiviikko 20. tammikuuta 2016 teksti Jakob Priess

Vain kuukausi sitten jännitys päättyi helpotuksen huokaukseen, kun kierrätettävä raketti onnistui laskeutumaan takaisin maahan.

SpaceX-hanke ja sen kärkimies Tesla-pomo Elon Musk etunenässä tuulettivat onnellisina, kun kaupallisten avaruuslentojen mahdollisuudet näyttivät hyviltä.

Mutta viime sunnuntaina pettymys iski jälleen.

Tuho liekkimeressä

Kuten yllä olevasta videosta käy ilmi, Falcon 9 -raketin yksi laskeutumistelineistä petti, kun SpaceX joulukuisen onnistumisen jälkeen yritti laskeutumista kelluvalle alustalle keskellä Tyyntämerta.

Yritys tyssäsi valtavaan liekkimereen, joka on lamauttava pettymys innovatiiviselle avaruushankkeelle.

”Näyttää siltä, että me saimme raketin maaliin suunnitelmien mukaan, mutta laskeutuminen olikin toivottua kovempi”, totesi SpaceX:n tiedottaja varsin lyhytsanaisesti katastrofin jälkeen.

Pettymyksen syynä oli Falcon 9 -raketin yhden laskutelineen lukitusmekanismi, joka ei kestänyt laskeutumista, vaan rysäytti 68,4 metriä korkean raketin suoraan maahan.

SpaceX takaisin suunnittelupöydälle

Sunnuntain tapahtumien myötä SpaceX joutuu ottamaan lukua – ainakin hetkisen.

Hankkeella on kuitenkin hyvä perusta, ja Elon Muskin tiimi on jo onnistunut osoittamaan, että mahdottomassakin tehtävässä voidaan onnistua. Nyt tiimin pitää vain nousta tuhkasta ja tehdä sama temppu uudelleen.

Jos et nähnyt, kun SpaceX teki avaruushistoriaa, niin voit katsoa onnistuneen joulukuisen laskeutumisen tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: