Space X Dragon

SpaceX testasi astronauttien hätäuloskäyntiä

SpaceX-yritys suoritti onnistuneesti testin, jossa Dragon-kapseli irrotettiin raketista 1 500 metrin korkeudessa. Sen jälkeen kapseli laskeutui laskuvarjon varassa mereen. Katso video Dragonin pakkolaskusta.

torstai 7. toukokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

SpaceX ei testannut avaruusraketin heittostuinta, vaikka vähän samantapainen pelastautumisjärjestelmä olikin kyseessä. SpaceX:n testilaukaisulla selvitettiin, miten Dragon-kapseli miehistöineen saadaan turvaan hätätapauksessa.

Jos raketin laukaisuvaiheessa sattuu virhe, järjestelmä voi irrottaa miehistökapselin SpaceX:n Falcon 9 -raketista. Sen jälkeen kapseli miehistöineen voi laskeutua turvallisesti takaisin maahan laskuvarjojen avulla.

Avaruusnukke selvisi ehjänä koettuaan 4,5 g:n voimat

Hätäjärjestelmän testaaminen kesti vain kaksi minuuttia. SpaceX laukaisi keskiviikkona 6.5. Dragon-miehistökapselin Cape Canaveralin tukikohdasta Floridasta.

SpaceX oli sijoittanut Dragonin seitsemälle hengelle tarkoitettuun kapseliin yhden testinuken. Sen avulla mitattiin, millaiset voimat astronautteihin kohdistuvat, kun laukaisu keskeytetään. Mittausten mukaan nukke altistui 4,5 g:n kiihtyvyydelle, ennen kuin kapseli laskeutui onnistuneesti Atlantin valtamereen.

Sivuun asennetut ohjausraketit parantavat turvallisuutta

Uusi pelastautumisjärjestelmä eroaa vanhasta siten, että ohjausraketit on sijoitettu miehistökapselin sivulle.

Lue lisää Space X:n avaruusohjelmasta tästä.

Aiemmissa järjestelmissä raketit sijaitsivat kapselin päällä tornissa. Ja aivan alkuvaiheessa käytettiin heittoistuinta.

SpaceX kuljettaa avaruusturisteja 2017

SpaceX kuljettaa rahtia avaruuteen. Yrityksen tavoitteena on pienentää rahtikuljetusten kustannuksia ja lisätä turvallisuutta.

Nasa tarkkailee kiinnostuneena Dragon-kapselia, jonka on määrä kuljettaa turisteja avaruuteen vuonna 2017. Myös turvallisuusjärjestelmien testit kiinnostavat avaruusjärjestöä.

SpaceX aikoo laukaista raketin avaruuteen ja takaisin

SpaceX ei ainoastaan kehitä turvajärjestelmiä avaruusteollisuudelle vaan testaa myös kierrätysrakettia, joka voi saattaa avaruusluotaimet ja -kapselit Maan ilmakehän ulkopuolelle ja palata takaisin Maahan. Tutustu jojo-raketin testilaukaisuihin tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: