Philae heräsi

Philae heräsi unestaan

Philae-laskeutuja joutui seitsemän kuukautta sitten kallionkoloon. Nyt Aurinko on herättänyt sen unestaan ja alus on lähettänyt Maahan viestejä.

maanantai 15. kesäkuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Philae heräsi ja lähetti Maahan tietoja

Seitsemän kuukautta sitten Philae-laskeutujan akut tyhjenivät ja se vaipui horrokseen. Pesukoneen kokoinen alus oli hereillä 85 sekuntia ja ennätti lähettää 800 datapakettia Maahan.

Yli 8 000 pakettia odottaa silti vielä lähettämistä.

Rosetta-luotain ja sen mukana ollut Philae-laskeutuja matkasivat kymmenen vuotta ja 500 miljoonaa kilometriä kohti 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeettaa. Ne saavuttivat komeetan viime marraskuussa.

Euroopan avaruusjärjestön video, jossa näytetään, miten Philaen laskeutumisen olisi pitänyt sujua marraskuussa 2014.

Philae ajautui varjoon

Philae on ensimmäinen ihmisen tekemä alus, joka on onnistunut laskeutumaan komeetalle. Onnistuneesta laskeutumisesta huolimatta Philaen matka ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

Laskeutujan harppuunat eivät heti kiinnittyneet komeettaan, vaan se teki ensin loikkia 67P:n pinnalla. Philae ajautui lopulta kallionkoloon, eikä se siksi voinut ladata akkujaan. Aurinngon säteet eivät nimittäin osuneet Philaen aurinkokennoihin.

Philae pystyi työskentelemään 60 tuntia

Laskeutumisen jälkeen Philae oli hereillä 60 tuntia ennen kuin sen akut loppuivat. Nyt komeetta on kulkenut lähemmäs Aurinkoa, joten Philaen aurinkopaneelit ovat voineet tuottaa hieman sähköä.

Tutkijat toivovat, että Philae voi valottaa Aurinkokunnan planeettojen syntyhistoriaa ja sitä, onko Maan elämä peräisin komeetoista.

Rosetta ja Philae taittoivat pitkän matkan avaruudessa

Rosetta ja Philae kiersivät kymmenen vuotta kestäneella matkallaan muun muassa Maan kolme kertaa ja tekivät katapulttikierroksen Marsin ympäri. Luotain ja sen laskeutuja olivat myös matkan aikana kolme vuotta horrostilassa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: