Mercury

Pelastuspuku siirtymisvaiheisiin

Pelastuspukua käytetään laukaisu- ja laskeutumisvaiheissa. Se suojaa paineenlaskulta ja sen pitää näkyä kauas, jos astronautteja joudutaan etsimään hätälaskun jälkeen.

perjantai 4. joulukuuta 2009

Pelastuspuvun tehtävänä on suojata avaruuslentäjiä aluksen paineen laskiessa äkillisesti ja pitää heidät hengissä siihen asti, kun alus on laskeutunut Maahan. Puvut ovat yleensä oranssinvärisiä, jotta astronautit on helpompi löytää hätälaskun jälkeen.

Nykyään näitä pukuja käytetään vain lähdön ja laskeutumisen aikana, mutta ensimmäisillä lennoilla astronautit pitivät ne yllään lähes koko matkan ajan. Ennätyksen ovat tehneet Frank Borman ja James Lovell, jotka vuonna 1965 pitivät pukujaan lähes tauotta kaksi viikkoa Gemini 7 -aluksessa.

Ensimmäinen yhdysvaltalainen pelastuspuku oli hopeanhohtoinen. Sitä käyttivät kaikki astronautit, jotka lensivät pienillä Mercury-kapseleilla vuosina 1961–1963. Puku oli erittäin jäykkä, mutta se ei tuottanut suuremmin ongelmia, sillä Mercury-kapseleissa niin hytin kuin puvunkin paine pidettiin yhdessä kolmasosassa normaalin ilmakehän paineesta ja näin alhainen paine helpotti astronauttien liikkumista. Puvun toimintakykyä ei koskaan tositilanteessa jouduttu kokeilemaan, sillä Mercury-kapseleihin ei tullut vuotoja.

Puku hätätilanteita varten

Nykyään Yhdysvalloissa käytetään 35 kiloa painavaa ACES- pelastuspukua. Se on ollut käytössä vuodesta 1989, jolloin sukkulalentoja jatkettiin kolme vuotta aiemmin tapahtuneen Challenger-onnettomuuden jälkeen. Siihen asti sukkula-astronautit eivät olleet käyttäneet pelastuspukua. ACES on suunniteltu hätälaskua varten niin, että astronautit voivat periaatteessa poistua sukkulasta sen ollessa vielä ilmassa.

Siksi puvussa on myös pelastusreppu, joka sisältää laskuvarjon, kumiveneen ja erilaisia eloonjäämistarvikkeita. Siinä on myös varahappea, joka riittää puoleksi tunniksi. Puku ei kuitenkaan pelastanut niitä seitsemää astronauttia, jotka menehtyivät vuonna 2003 ollessaan palaamassa Maahan Columbia-sukkulalla. Onnettomuus tapahtui liian korkealla ja liian suuresssa vauhdissa.

Sokol on höyhensarjalainen

ACES-pukuun verrattuna venäläinen Sokol edustaa 10 kilon painollaan kevyttä sarjaa. Sitä käytettiin Neuvostoliitossa ensimmäisen kerran vuonna 1973, mutta sittemmin sitä on paranneltu moneen otteeseen.

Nykyään se on niin suosittu, että kiinalaiset ovat lähes täysin kopioineet sen taikonauttiensa tarpeisiin. Pukua voi käyttää jopa 30 tuntia paineistetussa aluksessa tai kaksi tuntia tyhjiössä. Jos aluksen paine putoaa alle 0,6 ilmakehän, puku alkaa automaattisesti ottaa happea varapulloista. Puku kelluu, ja siinä on vesitiivis kaulus, joten kosmonautti voi avata kypärän silmikon esimerkiksi kelluessaan avomerellä hätälaskun jälkeen.

Yhdysvaltalaista Orion-alusta varten suunniteltu avaruuspuku Constellation 1 on eräänlainen laajennettu versio pelastuspuvusta. Sitä voidaan käyttää hätätilanteissa myös lyhyillä avaruuskävelyillä, jos esimerkiksi Orion joudutaan evakuoimaan. Sen ominaisuudet perustuvat ACES-pukuun, mutta sen on määrä taata astronauttien hengissäpysyminen viiden vuorokauden ajan, jos aluksen paine laskee. Constellation 1 -puvun arvioidaan olevan valmiina käyttöön syksyllä 2015.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: