Orion i rummet

Orion laskeutui Tyyneenmereen

Nasan Orion-kapseli on laskeutunut Tyyneenmereen. Kapseli kiiti testilennollaan 32 000 kilometrin tuntinopeudella ja kesti 2 200 asteen kuumuuden. Unelma lennosta Marsiin on nyt askeleen lähempänä.

maanantai 27. lokakuuta 2014 teksti Karen Grubbe

Seuraa Nasan omia päivityksiä tästä:

Broadcast live streaming video on Ustream

Nasan miehittämätön Orion-avaruuskapseli on palannut takaisin testilennoltaan, jonka aikana se kiersi Maan kaksi kertaa. Onnistunut lento on Yhdysvaltojen avaruusjärjestölle ensimmäinen askel kohti pitkiä miehitettyjä avaruuslentoja.

Nasa on 1970-luvun jälkeen tehnyt miehitettyjä lentoja ainoastaan Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Orionin myötä miehitettyä lentoa suunnitellaan Kuun lähistöllä sijaitsevalle asteroidille, ja toiveena on, että sen jälkeen Orion vie astronautit Marsiin.

Orionia suojaa tehokas lämpökilpi

Orion muistuttaa Apollo-lentojen kapselia, mutta sitä on päivitetty monin osin ja sen suorituskyky on nostettu aivan toiselle tasolle. Kapseliin on esimerkiksi asennettu lämpökilpi, joka rakenteensa ja materiaaliensa ansiosta kestää 2 760 asteen kuumuuden.

Tehokkaan lämpökilven lisäksi Orionissa on Nasan uusi kantoraketti, Space Launch System. Orion lähetetään matkaan tämän avaruuslaukaisujärjestelmän avulla. Jos lähdön aikana jokin menee pieleen, pelastusmoduuli paiskaa sekunnin murto-osissa kapselin 150 metrin päähän raketista.

Orion kävi 5 800 kilometrin päässä

Orionin ensimmäinen miehittämätön testilento 5. joulukuuta 2014 vei avaruuskapselin 5 800 kilometrin päähän Maasta. Orionia testataan seuraavan kerran 2018, ja silloin mukana on myös astronautteja. Vuonna 2025 kapselin on määrä suunnata Kuun lähellä sijaitsevalle asteroidille. Noin vuonna 2030 astronautit astuvat Orioniin ja lähtevät lennolle kohti Marsia.

Kurkista Orion-kapselin sisäosiin

Lue laajasta Orion-artikkelista lisää avaruuskapselin miehistön vain yhdeksän kuutiometrin kokoisista tiloista ja raskaan sarjan raketista, jonka on määrä laukaista Orion kohti Marsia.

Faktoja Orionista

Montako astronauttia Orioniin mahtuu? Orion on suunniteltu neljälle astronautille.

Miten suuri Orion on? Orionin tilavuus on 20 kuutiometriä, mistä 9 kuutiota on varattu astronauttien käyttöön. Miehistömoduuli on 5 metriä leveä ja 3,3 metriä korkea.

Millä nopeudella Orion etenee? Testilennolla Orion saavuttaa 32 000 kilometrin tuntinopeuden. Pidemmillä matkoilla sen huippunopeus on 38 000 km/h.

Miten pitkä testilento on? Matka kestää 4 tuntia 25 minuuttia. Orion käy 5 800 kilometrin päässä Maasta.

Miten pitkä on matka Marsiin? Matka Marsiin ja sieltä takaisin kestää 500 vuorokautta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: