Vierailu Kuussa
Vierailu Kuussa

Ensimmäisen jalanjäljen kuupölyyn jätti Neil Armstrong vuonna 1969, mutta vuoden 1972 jälkeen ei yksikään ihminen ole astunut jalallaan Kuuhun. Nyt sinne palataan – ensin lähetetään miehittämättömiä aluksia, sitten myös ihmisiä. 

© Shutterstock

Nyt palataan Kuuhun

Seuraavina vuosina Kuussa on suorastaan ruuhkaa. Vuonna 2018 kahdeksan avaruusalusta suuntaa kohti Kuuta, ja kymmenen muuta seuraa niitä vuoteen 2020 mennessä. Tarkoitus on saada lisää tietoa uskollisesta kiertolaisestamme, jota yhä tunnetaan verrattain huonosti.

tiistai 19. joulukuuta 2017

Seuraavaksi ihmisiä

Sen jälkeen, kun useat tutkimusalukset ovat aloittaneet uuden kuuajan, Kuuhun lähetetään jälleen ihmisiä. Kiina, Venäjä ja Japani ovat kaikki suunnitelleet miehitettyjä lentoja Kuuhun 2030-luvun alkupuoliskolle. Tarkoituksena on rakentaa kuutukikohta, joka voi toimia kauemmas avaruuteen lähetettävien alusten laukaisupaikkana. 

2030-luvulla tulee kuluneeksi jo kuusi vuosikymmentä siitä, kun yhdysvaltalaisastronautit jättivät kuupölyyn ensimmäiset jalanjäljet. Yksi olennainen seikka kuitenkin erottaa historialliset Apollo-lennot tulevista kuuhankkeista: Apollo-astronautit olivat lyhyellä visiitillä. Vastaisuudessa Kuuhun ei mennä vain käymään vaan olemaan. 

SATELLIITIT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: VIISI SATELLIITTIA SYYNÄÄ KUUTA – ORION, USA

Orion-aluksen ensilennolla on mukana viisi satelliittia, jotka se vie Kuuta kiertävälle radalle. Niistä kaksi etsii Kuusta jälkiä vesijäästä. Yhden kyydissä on leivinhiivaa. Sen avulla tarkkaillaan auringonsäteilyn vaikutusta eliöihin. Loput kaksi etsivät Kuusta vetyä ja muita mahdollisesti hyödyntämisen arvoisia raaka-aineita.

MÖNKIJÄT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: PORAAJAMÖNKIJÄ ETSII VETTÄ JA VETYÄ – RESOURCE PROSPECTOR, USA

Laskeutuja ja mönkijä lähtevät poraamaan näytteitä metrin syvyydestä. Tavoitteena on löytää happea, vetyä ja vettä. Näitä tarvitaan, jotta pysyvä tukikohta voi toimia Kuussa.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

2019: LUOTAIN LÄHETTÄÄ PÖLYÄ MAAHAN – CHANG’E 5, KIINA

Mönkijän kohteena on Mons Rümker -vuori Oceanus Procellarum -tasangolla. Siellä se poraa kaksi metriä pitkän pöly- ja kivinäytteen ja lähettää sen pikkuluotaimella Maahan.

2018: KOLMIKKO TUTKII ETELÄNAPAA – CHANDRAYAAN, INTIA

Laskeutuja ja mönkijä laskeutuvat Kuun etelänavan tienoille. Siellä mönkijä poraa maaperästä näytteitä ja analysoi ne. Tiedot kulkevat Kuuta kiertävän satelliitin kautta Maahan.

2018: ENSIVIERAILU PIMEÄLLE PUOLELLE – CHANG’E 4, KIINA

Laskeutuja ja mönkijä lähtevät Aitkenin kraatteriin etelänavalle Kuun pimeälle puolelle selvittämään, onko sieltä parempi havainnoida avaruutta, kun Maasta tuleva radiosäteily ei häiritse.

LASKEUTUJAT

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: KASVOJENTUNNISTUSTEKNIIKKAA KUUHUN – SLIM-1, JAPANI

Japanin ensimmäisen kuulaskeutujan päämääränä on kraatteri, joka sen pitäisi kartoittaa. Se käyttää samaa tekniikkaa, jota käytetään kasvojen tunnistuksessa kuvista.

2019: LOIKKIJA KERTOO PÖLYN KOOSTUMUKSEN – LUNAR OUTPOST, YKSITYINEN

Moon Express -yhtiön niin sanottu hopper eli loikkija laskeutuu suunnitelmien mukaan etelänavalle. Sen tehtävänä on mitata veden ja mineraalien pitoisuus kuupölyssä.

2020: KAIVURI LÄHETTÄÄ NÄYTTEET MAAHAN – HARVEST MOON, YKSITYINEN

Moon Expressin Lunar Outpost -ohjelmaan kuuluu kaivurobotti, joka laskeutuu Malapertvuorelle etelänavan lähelle. Se ottaa sieltä näytteitä ja lähettää ne Maahan.

MIEHITETYT LENNOT

2023: KUUASEMAN PERUSTAMINEN ALKAA – ORION, USA

Neljän astronautin retkikunta lähtee Kuuhun. Samalla lennolla Deep Space Gateway -tukikohdan ensimmäinen moduuli viedään Kuuta kiertävälle radalle.

2018: TURISTILENTOJA KUUHUN – DRAGON, YKSITYINEN

SpaceX-yrityksen Dragon-alus vie kaksi turistia matkalle Kuun ympäri. Lähtö tehdään kolmivaiheisella kantoraketilla, joka palaa Maahan käytettäväksi uudestaan.

Perehdy upean universumimme yksityiskohtiin tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Kuusta tiedetään vielä vähän

Kuusta tiedetään vielä vähän, mutta pian uutta tietoa etsii koko joukko aluksia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: