New Horizons on matkalla Plutoon

Pluto näkyvissä: Luotain lähestyy kääpiöplaneettaa

Muutaman viikon kuluttua New Horizons -luotain ohittaa Pluton vain 12 500 kilometrin etäisyydeltä. Jo nyt se on napannut kääpiöplaneetasta kuvia ja lähettänyt ne Maahan, jossa niitä on tutkittu innokkaasti.

torstai 18. kesäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

New Horizons -luotain laukaistiin matkaan tammikuussa 2006. Nyt se on taittanut Aurinkokunnassa melkein 4,3 miljardin kilometrin matkan. Luotaimen päämäärä, kääpiöplaneetta Pluto, on enää vajaan 40 miljoonan kilometrin päässä.

Nasan luotaimen matkassa on laitteita, joilla muun muassa kuvataan Plutoa, mitataan kääpiöplaneetan lämpötilaa ja tutkitaan sekä sen pinnan että kaasukehän koostumusta.

Luotain on jo ennättänyt lähettää Maahan Plutosta kuvia, jotka ovat niin tarkkoja, että tutkijat ovat niiden perusteella kyenneet tekemään kääpiöplaneetasta uusia havaintoja.

New Horizons paljasti: Pluto on läikikäs

Luotain on napannut uudet Pluto-kuvat 29.5.–2.6. Niissä kääpiöplaneetta näkyy tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Kuvista on selvinnyt, että Pluton pinnan koostumus on varsin monimutkainen. Kääpiöplaneetan pinnalla on nimittäin sekä vaaleita alueita että tummia alueita, joiden keskellä on vaaleampia läikkiä.

Lähde: Nasa (napsauta kuva suuremmaksi)

Kuvissa näkyy muun muassa vaalea alue Pluton toisella navalla. Tutkijat olettavat, että kyse on Maan jäisten napa-alueiden kaltaisesta jäätyneestä aineesta.

Pluton kaikkein vaaleimmat ja tummimmat alueet sijaitsevat yllättävää kyllä päiväntasaajan tienoilla. Syytä ilmiöön ei vielä ole saatu selville.

Tutkijat toivovat saavansa asiaan lisää valaistusta heinäkuun alussa, kun New Horizons -luotain pääsee vielä lähemmäs Plutoa. Silloin se voi tutkia tarkemmin pinnan vivahteita.

New Horizons -luotaimen ja Pluton välimatka on lyhimmillään 14. heinäkuuta 2015. Silloin niiden etäisyys on vain 12 500 kilometriä.

Kevyt New Horizons on noin pianon kokoinen

New Horizons painaa ainoastaan 478 kiloa eli alle puolet henkilöauton painosta. Silti se on kestänyt miljardien kilometrien matkan Aurinkokunnassa. Lue lisää pienestä luotaimesta tästä:

MATKA KOHTI PLUTOA

? Laukaisu: Nasa laukaisi luotaimen matkaan 19.1.2006.

? Uutta tietoa: Puoli vuotta laukaisun jälkeen Pluto alennettiin planeetasta kääpiöplaneetaksi.

? Horros: Luotain oli osan matkasta horroksessa, josta se herätettiin joulukuussa 2014.

? Kohtaaminen:14.7.2015 New Horizons ohittaa Pluton 12 500 kilometrin etäisyydeltä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: