NASA's new space suit

Nasan uusi avaruuspuku koostuu osista

Tulevaisuudessa avaruuspukujen pitää olla kevyitä ja joustavia. Vanhat kömpelöt puvut ovat aikansa eläneitä. Tutustu Nasan tulevaan avaruuspukuun.

perjantai 2. toukokuuta 2014 teksti Søren Bjørn-Hansen

Nasan nykyiset avaruuskävelyillä käytettävät EMU-puvut ovat raskaita, ja ne koostuvat jäykistä osista. Lisäksi pukuihin sonnustautuminen on hankalaa.

Nykyistä pukua ei voi käyttää avaruuskapselin tai avaruusaseman sisällä. Siellä astronauteilla on päällään oranssit ACES-puvut.

Vaihdettavat osat takaavat monipuolisen käytön

Nasan uusi ratkaisu koostuu puvusta, jota jo nyt perinteisesti on käytetty lentojen lähtövaiheessa, sekä puvusta, jota käytetään avaruuskävelyillä.

Käyttötarkoituksen mukaan pukuun voidaan vaihtaa erilaisia osia. Puku on pehmeä ja taipuisa, sillä näitä ominaisuuksia tarvitaan avaruusasemalla oleskeltaessa. Avaruuskävelyjä varten aluspuvun päälle puetaan suojaava toinen kerros. Tämä puku suojaa muun muassa mikrometeoreilta.

Uusi vetoketju helpottaa pukemista

Pehmeään aluspukuun sujahtaminen käy helposti uudenlaisen "vetoketjun" avulla. Vetoketju on valmistettu keveistä osista ja se kestää suuria paineenvaihteluja.

Jos astronautit joskus pääsevät laskeutumaan Kuuhun tai Marsiin, pehmeä puku vaihdetaan tukevampaan versioon, joka kestää pitkäaikaista painetta.

Katso, miten puku toimii:

Katso video

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: