nb_u09 Dawn

Dawn-luotain saavuttaa kääpiöplaneetan perjantaina

Nasan Dawn-luotain lähestyy Aurinkokunnan laitamilla sijaitsevaa Ceres-kääpiöplaneettaa. Perjantaina luotain asettuu Cereksen kiertoradalle. Dawnin tehtävänä on selvittää, miten kääpiöplaneetta on syntynyt.

torstai 26. helmikuuta 2015 teksti Anne Lykke

Suunnitelmien mukaan Nasan Dawn-luotain asettuu kiertämään Ceres-kääpiöplaneettaa perjantaina 6. maaliskuuta.

Dawnin ei ole tarkoitus laskeutua Cerekselle, vaan se tutkii ja kuvaa Cerestä kiertoradalta käsin. Ensi marraskuussa sen rata kulkee vain 375 kilometrin päässä kääpiöplaneetan pinnasta. Luotaimen laitteet tutkivat Cereksen kaasukehää ja analysoivat, mitä aineita kääpiö sisältää.

Suuri teema: Nasa 100 vuotta

Nasa on saanut ennätyksellisen teräviä kuvia

Jo nyt Nasa on julkaissut Dawn-luotaimen Cereksestä ottamia kuvia. Ne on otettu 19. helmikuuta, jolloin luotain oli vielä 46?000 kilometrin päässä kääpiöplaneetasta.

Kuvien tarkkuu on 7,9 kilometriä pikseliä kohden. Ne ovat tähän asti tarkimpia kuvia Cereksestä.

Nasa: Outo valo voi olla jäätä

Kuvista näkyy muun muassa, että Cereksen pinnalla on useita outoja valkoisia läiskiä. Nasan tutkijat uskovat, että läiskät voivat olla laajoja jääalueita, jotka heijastavat valoa.

Dawnin 7,5 vuotta kestänyt matka huipentuu, kun se asettuu kiertämään Cerestä. Kiertoradalle asettuminen voi kuitenkin olla vaarallista.

Nasan hanke voi epäonnistua

Jos luotain tulee liian suurella nopeudella Cereksen läheisyyteen, kääpiöplaneetan painovoima voi törmäyttää sen planeetan kiviseen pintaan. Lue lisää Dawnin pitkästä matkasta ja matkan tavoitteista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: