Edwin Aldrin_Kuu

Nasan historialliset hetket

Nasa viettää 100-vuotisjuhlaansa. Tarjoamme katsottavaksesi 10 videota, jotka esittelevät avaruusjärjestön historian mieleenpainuvimpia ja ratkaisevimpia tapahtumia.

torstai 29. tammikuuta 2015

Nasan edeltäjä Naca perustettiin vuonna 1915. Sen tehtävänä oli kehittää ja testata lentokoneita. Nyt 100 vuotta myöhemmin voimme tarkastella huimaavaa kehitystietä, jonka varrelle on mahtunut muun muassa kuusi miehitettyä kuulentoa, lukuisia avaruuskävelyitä ja Hubble-teleskoopin ottamat upeat kuvat.

Olemme koonneet katsottavaksi muutamia Nasan historian merkittävimmistä hetkistä.

1936: Nasan edeltäjä testasi potkurikoneita

Vuonna 1915 perustettiin Naca (National Advisory Committee for Aeronautics). Järjestö, josta sittemmin tuli Nasa, kehitti ja testasi lentokoneita. Videopätkässä testataan lentokoneen siiven aerodynamiikkaa Nacan valtavassa täyden mittakaavan tuulitunnelissa.

1963: Cooper laukaistiin avaruuteen

Gordon Cooper kuului Nasan Mercury-ohjelmaan, jossa lähetettiin ensimmäiset yhdysvaltalaisastronautit avaruuteen. Kapselissaan, jonka nimi oli Faith 7, Cooperista tuli ensimmäinen avaruudessa nukkunut ihminen. Hänen lentonsa kesti kaikkiaan 34 tuntia.

1969: Ihminen valloitti Kuun

Apollo 11 laskeutui Kuuhun 20. heinäkuuta 1969. Satelliitti Lunar Reconnaissance Orbiter on laatinut 3D-kuvan laskeutumispaikasta sen nykytilassa sekä Kuuhun jääneistä alusten osista.

Katso Edwin "Buzz" Aldrinin ja Neil Armstrongin ottamia kuvia ihmiskunnan ensimmäisistä haparoivista askelista Kuun pinnalla:

1971: Alan Shepard pelasi golfia Kuussa

Vuonna 1961 Alan Shepardista tuli ensimmäinen yhdysvaltalainen avaruudessa. Vuonna 1971 hän oli jälleen avaruudessa, nyt Apollo 14 -aluksen komentajana. Sitä hän juhlisti kokeilemalla golfmailansa toimintaa Kuun karulla pinnalla.

1986: Challenger-katastrofi ravisteli Yhdysvaltoja

73 sekuntia lähdön jälkeen avaruussukkula Challenger räjähti ja jätti taivaalle pitkän savuvanan. Katastrofi johtui polttoainejärjestelmän virheestä ja maksoi kaikkien seitsemän miehistön jäsenen hengen.

1990: Hubble-teleskooppi laukaistiin

Vuodesta 1990 Hubble-teleskooppi on välittänyt Maahan toinen toistaan loisteliaampia kuvia tähtien muodostumisista ja kaukaisista galakseista. Hubble alkaa kuitenkin lähestyä eläkeikää ja se on tarkoitus korvata nykyaikaisemmalla ja tehokkaammalla James Webb -avaruusteleskoopilla vuonna 2018.

2013: Silminnäkijäkertomus avaruuskävelyltä

Astronautti Chris Hadfieldistä tuli vuonna 2001 ensimmäinen avaruuskävelyllä käynyt kanadalainen. Kuuntele hänen kertomustaan siitä, miltä tuntui leijua painottomassa tilassa kaukana siintävää Maata katsellen.

2014: ISS:llä tehtiin remonttia

Astronautit Reid Wiseman ja Barry Wilmore korjasivat avaruuskävelyllä Kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää. Muun muassa viallinen sähköjärjestelmän osa vaihdettiin.

2014: Huoltoraketti räjähti jättimäiseksi tulipalloksi

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n astronautit joutuivat odottamaan tuoreita varusteita suunniteltua pidempään, kun Nasan miehittämätön Antares-raketti räjähti vaikuttavaksi tulipalloksi heti noustessaan.

Katso lisää Nasan historiaa

Vuonna 1958 avaruuden valloitus pääsi vauhtiin – sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Rakettien kuljettamat avaruusalukset, Neuvostoliiton pelko, muunnetut ydinohjukset ja rohkeat miehet näyttelivät pääosaa vuosina, jolloin yhdysvaltalaiset valmistautuivat selviytymään suurimmasta haasteesta: miehitetystä lennosta Kuuhun.

Katso koko Nasa-video Tieteen Kuvalehden laajasta videoarkistosta:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: