Mass measuring of astronaut

Miten painottomassa tilassa punnitaan?

Kansainvälisellä avaruusasemalla astronautit leijuvat painottomassa tilassa. Silti heidän ruumiinpainonsa mitataan säännöllisesti. Tarkkaan ottaen punnituksessa ei mitata heidän painoaan vaan heidän massansa.

torstai 21. heinäkuuta 2011

Punnittava asettuu jousen varassa olevaan tuoliin. Tuoli alkaa värähdellä. Ajasta, joka kuluu yhteen värähdykseen, eli värähtelyn jaksonajasta voidaan laskea henkilön massa, kun tiedetään jousen jäykkyys.

Massa ja paino eivät ole sama asia, mutta ne ovat suoraan toisiinsa verrannollisia suureita. Massa ilmaisee kappaleen tai ihmisen ainemäärää. Paino taas on ainemäärään kohdistuvan painovoiman suuruus. Esimerkiksi 70-kiloinen henkilö vaikuttaa Maassa vaakaan 687 newtonin voimalla, mutta yleensä asia ilmaistaan massan mittayksikköinä eli kilogrammoina.

Avaruudessa astronautin ainemäärään ei kohdistu merkittävää painovoimaa, joten hän on painoton, mutta hänellä on silti massa. Mitä suurempi massa on, sitä enemmän voimaa tarvitaan sen liikuttamiseen. Siksi isokokoinen astronautti tarvitsee enemmän voimaa leijuakseen avaruusaseman päästä toiseen tietyssä ajassa kuin häntä kevyempi henkilö.

Samalla tavoin henkilön massan suuruus vaikuttaa mittaustuolin jousen liikkeeseen. Jos iso ja pienimassainen henkilö vaikuttavat jouseen samalla voimalla, isompimassaisen synnyttämän värähtelyn jaksonaika on pidempi kuin pienimassaisen. Pitkä jaksonaika tarkoittaa tässä yhteydessä suurempaa massaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: