Space gym

Mihin tarvitaan keinotekoista painovoimaa?

Avaruuslennoilla tarvitaan keinotekoista painovoimaa, jotta astronauttien terveys ei heikkenisi. Keinotekoinen painovoima voidaan luoda useilla tavoilla.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Avaruuslentäjille olisi paljon etua keinotekoisesta painovoimasta, sillä painottomuudessa esimerkiksi heidän luustonsa heikkenee. Siksi on tutkittu mahdollisuuksia rakentaa rengasmainen avaruusasema, joka pyöriessään saisi aikaan maapallolla vallitsevien gravitaatiovoimien kaltaisen painovoimavaikutuksen.

Idean haittapuolena on vain se, että pyörimisliikkeeseen liittyvän coriolis-ilmiön seurauksena liikeradat kaareutuisivat. Tämä saisi sisäkorvan liike- ja asentoreseptorit ärtymään niin, että olo ei välttämättä tuntuisi mukavalta. Ongelma ei olisi yhtä paha hitaasti pyörivällä isolla avaruusasemalla, mutta sellaisen tekemiseen ei ole vielä valmiuksia.

Avaruusaluksiin voitaisiin luoda keinotekoinen painovoima käyttämällä toisiinsa kytkettyjä moduuleja. Ratkaisua testattiin vuonna 1966. Silloin Gemini 11 -alus yhdistettiin 36-metrisellä vaijerilla Agena-rakettivaiheeseen. Kun yhdistelmä saatettiin hitaaseen pyörimisliikkeeseen, syntyi painovoimavaikutus, jota astronautit tosin tuskin huomasivat. Jotta keino toimisi, pitäisi joko pidentää vaijeria tai lisätä pyörimisnopeutta. Silloin liikettä vain olisi hyvin vaikea hallita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: