mars one test 2

Olet valmis – Mars odottaa!

Sinä olet valmis. Ilmoittaudu Mars One -matkalle saman tien! Maa on sinulle ikävystyttävä paikka, ja sinusta saadaan mahtava täydennys Marsin asuttajajoukkoon.

tiistai 6. tammikuuta 2015 teksti Anne Lykke

Testitulostesi perusteella olet aivan valmis lähtemään Marsiin, koska sinulla on monia matkaan tarvittavia ominaisuuksia.

Treenaaminen on pakollista

Mars One -ohjelman astronautit joutuvat matkustamaan kuusi kuukautta päästäkseen Marsiin. Matka heikentää kehoa, koska painottomassa tilassa ollaan niin kauan.

Kun astronautit saapuvat punaiselle planeetalle, heidän on pakko harjoittaa lihaskuntoaan kolme tuntia päivässä estääkseen terveysongelmia. Marsin kaasukehä on nimittäin vain noin kolmasosa Maan ilmakehästä.

Jos sinua ei huvita treenata ja jos terveytesi vähänkään horjuu, sinun on joko pakko suostua treenaamaan kunnolla tai sinun on luovuttava ajatuksesta muuttaa Marsiin.

Sinun pitää sietää yksinäisyyttä

Ensimmäiset neljä Mars One -astronauttia joutuvat viettämään puoli vuotta pienessä ja ahtaassa avaruusaluksessa.

Marsiin rakennettavissa kuplamaisissa asunnoissa ei myöskään juuri ole tilaa riehua, joten astronauteilta vaaditaan erityisen paljon sosiaalisia taitoja ja sopeutumiskykyä.

Hyvin tärkeää on se, että Marsin asuttajat ovat itsenäisiä ja omillaan toimeen tulevia. Yksin viihtymisestä on selvästi etua. Jos ei pysty lainkaan olemaan yksin, vain kolmen saman ihmisen seura alkaa helposti käydä hermoille.

Sinun pitää olla ripeä otteissasi

Marsiin lähtijöiden on pakko pystyä toimimaan nopeasti. Hyvin moni asia voi mennä pieleen.

Vaikka ripeys on etu, ei silti saa olla uhkarohkea huimapää, joka heittäytyy suin päin mihin vain.

Ongelmien ilmetessä täytyy pitää pää kylmänä ja miettiä, mitä tehdään.

Keksi, millä korvaat puuttuvat naulat

Mars One -astronauttien on osattava korjata itse kaikki laitteet.

Jos asunnon happilaite yhtäkkiä lakkaa toimimasta tai vesiputki halkeaa, sinun täytyy itse tutkia, mikä on vikana, ja tarttua toimeen. Huoltomiehelle tai putkifirmaan on ihan turha yrittää soittaa.

Astronauteilla täytyy käytännön taitojen lisäksi olla luovaa mielikuvitusta, jotta he osaavat ratkaista ongelmat niillä varaosilla ja materiaaleilla, mitä käytettävissä on.

Unohda lapset

Mars One -ohjelman astronauttien ei suositella hankkivan lapsia, joten jos lapset ovat sinulle tärkeitä, älä lähde.

Lisäksi on riski sisäsiittoisuudesta, koska Marsin ensimmäinen siirtokunta koostuu vain neljästä ihmisestä. Vaikka Mars One -suunnitelmissa on 24 ihmisen lähettäminen punaiselle planeetalle, on sisäsiittoisuuden riski siltikin vielä huomattava.

Mars One -ohjelman astronauteille tehdään geenitestit, jotta varmistetaan, että siirtokunnasta tulee mahdollisimman terve.

Hyvästit pihveille

Ruoan suhteen Marsissa viherpeukalo on välttämätön. Astronauttien pitää viljellä itse kaikki kasvit, jotta he saavat tarvittavan määrän ravintoa.

Useimpien astronauttien täytyy osata hoitaa kasveja, sillä jos kasvit kuolevat, asukkaat kuolevat nälkään. Onkin hyvä totutella kasvisravintoon jo ennen lähtöä, sillä lihaa ei Marsissa ole saatavilla.

Lähin pihviä muistuttava ateria koostuu hyönteisistä, joista tulee astronauttien tärkein proteiinien lähde.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: