Schiaparelli

LIVE: Eurooppalainen alus laskeutuu Marsiin

Tänään alkaa tähän asti suurin ponnistus naapuriplaneetan valloittamiseksi, kun Schiaparelli-laskeutuja pääsee punaiselle planeetalle etsimään vastausta keskeiseen kysymykseen: onko Marsissa elämää?

tiistai 18. lokakuuta 2016 teksti Nanna Vium

Seuraavat pari tuntia voivat olla osa eurooppalaisen avaruushistorian menestystarinaa.

Jos kaikki sujuu hyvin, Schiaparelli-laskeutuja pääsee seitsemän kuukauden ja 500 miljoonan kilometrin matkan jälkeen vihdoin naapuriplaneettamme pinnalle ja voi antaa sieltä raporttinsa historian ensimmäisenä eurooppalaisena avaruusaluksena.

Laskeutuminen on ensimmäinen osa kunnianhimoisessa ExoMars-hankkeessa, joka on Euroopan ja Venäjän avaruusjärjestöjen Esan ja Roskosmoksen yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on tutkia, löytyykö Marsista elämää, ennen kuin Maasta saapuvat astronautit mahdollisesti tuhoavat sen.

Seuraa LIVE-lähetystä

Tästä pääset katsomaan Esan suoratoistoa laskeutumisesta, joka tapahtuu Suomen aikaa kello 17.42–17.48.

Schiaparelli on ikään kuin Marsin pinnalle laskeutumisen kenraaliharjoitus, joten siinä testataan uudenlaista tekniikkaa. Laskeutumisen aikana alus myös mittaa tuulennopeutta ja -suuntaa, painetta, näkyvyyttä ja Marsin pinnalla vaikuttavia sähkökenttiä ja välittää tiedot Maahan.

Samaan aikaan Trace Gas Orbiter -luotain tutkii punaista planeettaa noin 400 kilometrin korkeudesta ja etsii Marsin ohuesta kaasukehästä merkkejä metaanista.

Schiaparelli-laskeutujan matka Marsiin on kaikkea muuta kuin rauhallista körötystä.

>>Koe musta aurinko USA:n etelävaltioissa elokuussa 2017.

Laskeutuja syöksyy kaasukehän läpi

Yllä olevalla videolla näet, miten Schiaparelli-laskeutuja jarruttaa 21 000 kilometrin tuntinopeudesta laskeutuakseen kutakuinkin pehmeästi. Yksi Schiaparellin päätehtävistä on laskeutumistekniikan testaaminen. Video: Esa.

Laskeutuja syöksyy 21 000 kilometrin tuntinopeudella Marsin kaasukehän läpi. Lämpökilpi suojaa laitteita kuumuudelta.

Noin 11 kilometrin korkeudessa Schiaparellin nopeus on enää vain 1 700 km/h. Sen jälkeen laskuvarjo hidastaa nopeuden vielä 250 kilometriin tunnissa, ennen kuin laskeutuja ohjaa itsensä viime metrit punaisen planeetan pinnalle – toivottavasti niin, että kaikki sen laitteet ovat toimintakunnossa.

Tämä kaikki tapahtuu kuuden intensiivisen minuutin aikana 17.42–17.48 Suomen aikaa.

Laskeutumisen jälkeen Schiaparellilla on vain kaksi päivää aikaa suorittaa tehtävänsä punaisella planeetalla, ennen kuin sen akuista loppuu virta.

Kaikki on mahdollista

Näin Schiaparellin laskeutumisen Marsiin toivotaan sujuvan. Kuva: Esa.

Mikään ei kuitenkaan ole varmaa, ennen kuin Schiaparelli on laskeutunut Marsiin niin, että sen laitteet ovat toimintakunnossa.

Laskeutumisessa voi kaikki mennä pieleen, eikä esimerkkiä siitä tarvitse etsiä kovinkaan kaukaa historiasta.

Vuonna 2003 Beagle 2 -alus onnistui laskeutumaan punaiselle planeetalle, mutta hieman laskeutumisen jälkeen jokin meni pieleen ja tutkijat menettivät yhteyden alukseen.

Operaatio Mars

Lue lisää Marsin valloittamissuunnitelmista Mars-artikkelisarjasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: