space capsule

Kyyti Maahan on aina kuuma ja kuoppainen

Maahan palaavat avaruuskapselit törmäävät ilmakehään useiden tuhansien kilometrien tuntivauhdilla. Eikö niiden kannattaisi sytyttää jarruraketit, jotta ne voisivat lähestyä ilmakehää ja Maan pintaa hitaammin?

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Jarruraketeista ei ole pehmentämään Maahan palaavan avaruuskapselin laskeutumista. Tällainen laskeutuminen vaatisi enemmän polttoainetta kuin alus pystyy viemään mukanaan avaruuteen. Siksi paluumatka avaruudesta on aina vauhdikas ja vaarallinenkin.

Avaruusasemalla oleskeleva avaruuslentäjä kiertää Maata noin 28 000 kilometrin tuntinopeudella. Kun on aika palata Maahan, hän siirtyy kapseliin, joka irrotetaan asemasta. Sitten kun kapseli on etääntynyt turvalliselle etäisyydelle asemasta, sen jarruraketit sytytetään.

Jarruraketteja käytetään korkeintaan joitakin minuutteja, ja ne hidastavat kapselin tuntinopeutta muutamalla sadalla kilometrillä. Kapseli lähestyy ilmakehää viistosti, ja kitka saa kapselin ympärille ilmaantumaan punaisia ja oransseja liekkejä. Keraaminen kilpi suojaa avaruuslentäjää ilmakehän jarrutuksen kuumuudelta. Ilmakehässä syntyy myös sokkiaalto, joka johtaa pahimman kuumuuden pois kapselista.

Kun kapseli on 5–10 kilometrin korkeudella maanpinnasta, sen vauhti on hidastunut 200–300 kilometriin tunnissa. Sitten avautuvat jarru- ja laskuvarjot. Aivan lopussa sytytetään pieni jarruraketti, mutta kosketus maanpintaan on silti aina äkillinen. Sitä voi verrata hallittuun autokolariin.

Väärä laskeutumiskulma vie hengen

Avaruusalusten on tultava ilmakehään oikeassa laskeutumiskulmassa. Jos kulma on väärä, lämpökilpi ei pysty torjumaan kuumuutta ja alus miehistöineen kärventyy.

Yli 7,2 astetta: Alus osuu ilmakehään liian rajusti. Kiihtyvyysvoima ja kuumuus tappavat.

5,2–7,2 astetta: Alus pystyy tunkeutumaan ilmakehään vain tietyssä kulmassa noin 120 kilometriä maanpinnan yläpuolella.

Alle 5,2 astetta: Alus ei pysty tunkeutumaan ilmakehään vaan kimpoaa sen rajalta takaisin avaruuteen.

kosmonautin purukalusto tuhoutui

Kun kosmonautti Boris Volynov oli vuonna 1969 palaamassa Maahan, kapselin laskuvarjot eivät avautuneet kunnolla. Jarruraketitkaan eivät syttyneet. Volynov törmäsi maanpintaan niin, että kaikki hänen hampaansa katkesivat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: