Apollo suit

Kuupuku kestää kulutusta

Apollo-astronautit käyttivät Kuussa kuupukua. Parhaillaan suunnitellaan pukua uusia kuulentoja varten.

perjantai 4. joulukuuta 2009 teksti Helle ja Henrik Stub

Apollo-astronauttien kuukävelyillään vuosina 1969–1972 käyttämä puku on useimmille tuttu kuvista ja televisiosta. Vajaat 90 kiloa painanut asu oli suoranainen mestariteos, kun otetaan huomioon sen ajan tekniikka ja käytettävissä olleet materiaalit.

Puku koostui noin 20 kerroksesta. Ylimmän kerroksen materiaali oli kudottu piipitoisista kuiduista – se oli eräänlaista lasikuitua. Kerros teki puvusta paloturvallisen. Asiaan oli alettu kiinnittää erityistä huomiota sen jälkeen, kun Apollo 1 -aluksessa tapahtui testauksen aikana kolmen astronautin hengen vaatinut tulipalo. Mikrometeoreja ja lämpötilanvaihteluja vastaan suojautumiseen tarvittiin 15 kerrosta, jotka koostuivat muun muassa kaptonista ja erityyppisistä nailoneista.

Kuupöly aiheutti ongelmia

Selkärepun säiliöissä oli hieman yli 60 ilmakehän paineessa happea, joka riitti vähintään seitsemäksi tunniksi. Happi johdettiin puvun sisään 7–10-asteisena, ja litiumhydroksidisuodattimet puhdistivat uloshengitysilmasta muun muassa hiilidioksidin ennen kuin ilma käytettiin uudelleen.

Hätätilanteita varten puvussa oli lisäksi oma, puoleksi tunniksi riittävä happivarasto, ja puvut voitiin kytkeä kiinni toisiinsa. Kuun pinnalla oli aina kaksi astronauttia, ja jos toiselle tuli ongelmia, toinen saattoi liittää happijärjestelmänsä kollegan pukuun. Tätä varajärjestelmää ei kuitenkaan käytännössä tarvittu.

Vaikka puku muuten toimi hyvin, yllättäväksi ongelmaksi osoittautui kuupöly. Se tunkeutui joka paikkaan ja liimautui valkoisiin pukuihin. Puvun taitekohdat täyttyivät pölystä niin, että astronautit hädin tuskin pystyivät taivuttamaan käsivarsiaan ja vetämään hansikkaita käsiinsä. Kun pöly takertui myös kultakalvolla päällystettyihin silmikoihin, ne naarmuuntuivat eikä niistä näkynyt enää kunnolla läpi. Onneksi viimeinen käynti Kuussa kesti vain kolme päivää, sillä puvut eivät olisi pysyneet ehjänä enää neljättä päivää.

Constellation 2 korvaa vanhat puvut

Uudeksi kuupuvuksi kaavaillaan Constellation 2:ta, jonka kehitystyö on jo pitkällä. Se on paljon taipuisampi kuin vanhat Apollo-puvut, joten astonauttien on helpompi kumartua ja kerätä näytteitä. Se on myös niin tiivis, että pöly ei pääse tunkeutumaan siihen, mikä pidentää huomattavasti sen käyttöikää.

Jos Kuuhun rakennetaan pysyvä tukikohta, astronautit ovat siellä kerrallaan yleensä useita kuukausia, jopa puoli vuotta. Jotta ennen kuukävelyä ei tarvitsisi aina tuhlata aikaa ja vaivaa puhtaan hapen hengittämiseen, uusissa kuupuvuissa on 0,8 ilmakehän paine ja normaali ilmakehän koostumus. Uusi rakenne takaa sen, että puku on sekä joustava että taipuisa korkeammasta paineesta huolimatta.

Constellation on suunniteltu niin, että 1-tyypin puku voidaan muuntaa 2-tyypiksi vaihtamalla vain muutamia osia. Koska kaikki astronautit kuitenkin tarvitsevat 1-tyypin pelastuspuvun, kuualuksen kuorma kevenee, kun siihen ei tarvitse pakata erillisiä kuupukuja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: