nb_u38_whisky

Skottien kansallisjuoma palasi avaruuslennolta

Skotlannissa suurin huomio on viime päivinä keskittynyt kansanäänestykseen, mutta viskinvalmistaja Ardbeg on tähyillyt tiivaasti kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

torstai 18. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kaksi päivää ennen kuin skotit suuntasivat vaaliuurnille päättämään tulevaisuudestaan, Kazakstaniin laskeutui avaruuskapseli, joka kuljetti historiallista lastia.

Skottilainen viskinvalmistaja Ardbeg lähetti vuonna 2011 yhteistyössä yhdysvaltalaisen NanoRacks LLC -yrityksen kanssa viskiä kypsymään ISS-avaruusasemalle.

Kypsytys painottomuudessa

Koeviskissä oli hiiltynyttä tammea ja terpeeniä eli luonnollisia hiilivetyjä. Kumpikin aine kuuluu olennaisena osana viskin valmistukseen, ja ne vaikuttavat sen makuun ja tuoksuun.

Skotit tutkivat, miten aineet käyttäytyvät avaruudessa ja miten painottomuus vaikuttaa viskin kypsymiseen.

Aiemmin vastaavia kokeita on tehty oluella, mutta nyt onnellisesti maahan päässyt erä oli ensimmäinen testi avaruusviskillä.

Astronautit liftasivat viskin kyytiin

Ardbegin viskitohtori Bill Lumsden esittelee lennon tulokset myöhemmin. Sitä ennen hän tekee kokeita NanoRacksin laboratoriossa Houstonissa ja vertaa avaruusviskiä maassa kypsyneeseen juomaan.

Viski tuli maahan venäläisella Sojuz-kapselilla. Samalla kyydillä ISS-reissultaan palasivat avaruuslentäjät Steve Swanson, Aleksandr Skvortsov ja Oleg Artemjev.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: