Iglu on astronauttien koti

Astronauttien asumus Marsissa on iglu

Kun ensimmäiset astronautit suuntaavat kohti Marsia, heitä suojaa siellä kosmiselta säteilyltä 3D-tulostettu iglu.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Suunnitelkaa neljän hengen asunto, jonka voi rakentaa 3D-tulostimella Marsissa. Niin, ja myös rakennusaineet pitää löytyä Marsista.

Näillä ohjeilla arkkitehdit ryhtyivät töihin, kun Nasa julisti Mars-tukikohdan suunnittelukilpailun.

Kilpailuun osallistui 165 ehdotusta, joista ensimmäisen palkinnon – 25?000 dollaria – sai Mars Ice House, ”Marsin jäämaja” eli iglu. Sen on suunnitellut yhdysvaltalaisryhmä Team Space Exploration Architecture.

Iglu 3D-tulostetaan jäästä

Jäämaja muistuttaa kulmistaan pyöristettyä pyramidia. Se on suunnitelman mukaan tarkoitus valmistaa jäästä, joka tuotetaan Marsin pinnan alla olevasta vedestä.

Jääkuoren tehtävänä on suojata asukkaita sekä kosmiselta säteilyltä että liialta auringonpaisteelta. Jääkuori on kuitenkin lähes läpinäkyvä, joten sen suojassa asuvat neljä ihmistä pääsevät nauttimaan päivänvalosta ja Marsin maisemista, mitä pidetään tärkeänä mielialan ja terveyden kannalta.

Avaruuden iglu on myös kasvihuone

Jääkuoren alla on itse tukikohta eli laskeutumismoduuli. Siinä on neljä kerrosta, joissa sijaitsevat muun muassa asuintilat, kirjasto, kuntosali, keittiö ja laboratorio. Niiden ympärille tulee riippuva puutarha.

Koko jäänalainen tukikohta on paineistettu, eli astronautit voivat liikkua sisällä vapaasti ilman hankalaa avaruuspukua.

Näin iglu tulostetaan:

*

  1. Laskeutumismoduuli laskeutuu Marsiin ja alkaa kaivaa jäätä Marsin maaperästä.

  2. Kun tukikohdan perusta on valmis, aluksen ympärille puhalletaan muovikalvo.

  3. Robotit suihkuttavat kalvoon vettä, joka jäätyy kerroksiksi. Jäädytys tapahtuu kalvon sisällä.

  4. Tukikohdan asuintilat, puutarha ja laboratorio sijaitsevat laskeutumismoduulissa, joka on lämpöeristetty. Siten astronautit voivat oleskella 20 asteen lämpötilassa.

Iglu, irtomaamaja ja vanhat avaruusalukset

Nasan kilpailun voitti jäinen iglu, mutta aivan sen kannoilla olivat irtomaalla peitetyt puhallettavat tukipylväät ja kierrätykseen perustuva ratkaisu:

1. palkinto. Nasan suunnittelukilpailun voittaja on kaksiosainen iglumainen rakennus, jonka ulkokuori on muovikalvon päälle tulostettava jääkerros.

2. palkinto. Team Gamma -ryhmän ehdotus on irtomaan peittämä tukikohta. Tukikohdan perustana ovat puhallettavat tukipylväät, joiden päälle tulee 3D-tulostettu kuori. Kuoren rakennusaine etsitään roboteilla Marsin pinnalta.

3. palkinto. Team LavaHive -ryhmän ehdotus koostuu kahden laskeutuja-aluksen osista. Tukikohta rakentuu puhallettavista moduuleista. Asuintilojen suojana on alusten osia. Moduulien yhdyskäytävät tehdään 3D-tulostimella.

Menolippu Marsissa sijaitsevaan igluun

Nasan tukikohtakilpailu on vain yksi askel kohti Marsin asuttamista. Millainen elämä astronautteja oikein odottaa Marsissa? Lue lisää yhdestä hankkeesta:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: