Nasa NACA vindtunnel2

Galleria: Nasa valloitti avaruuden

Nasan historia alkoi 100 vuotta sitten valtavista tuulitunneleista. Vuosien myötä ilmailutekniikka muuttui avaruustekniikaksi ja lentokoneet raketeiksi. Tutustu tässä Nasan historiaan.

perjantai 16. tammikuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Galleria: Nasa 100 vuotta

Oheisen gallerian kuvien kautta voit tutustua Nasan historiaan. Kun napsautat kuvia, saat ne näkyviin koko näytölle.

Kaikki alkoi lentokoneista

Nasa sai alkunsa siitä, kun Yhdysvallat perusti komitean edistämään ilmailutekniikan kehitystä.

Vaikka yhdysvaltalaiset Wrightin veljekset olivatkin keksineet lentokoneen, maan ilmailualan kehitys laiminlyötiin aluksi. Vuonna 1915 Yhdysvallat oli lentokoneiden kehityksessä pahasti Eurooppaa jäljessä.

Naca oli Nasan edeltäjä

Vuonna 1915 Yhdysvaltoihin perustettiin Nasan edeltäjä, NACA (The National Advisory Committee for Aeronautics). Tämän neuvoa-antavan komitean tehtävänä oli edistää ilmailutekniikan kehitystä ja saada yhdysvaltalaiskoneet lentämään nopeammin ja korkeammalle kuin eurooppalaiset kilpailijat.

Naca perusti eri puolille maata tutkimuskeskuksia. Erilaisten rakenne- ja muotoiluvaihtoehtojen aerodynamiikkaa kokeiltiin valtavissa tuulitunneleissa, ennen kuin koneita lähdettiin testaamaan taivaalle.

Toisen maailmansodan jälkee Naca alkoi testata raketteja ja kehitti esimerkiksi rakettikäyttöisen Bell X-1-koneen, jonka Charles Yeager vuonna 1947 kiihdytti 1?065 kilometrin tuntinopeuteen.

Naca oli virallisesti osa Yhdysvaltojen armeijan organisaatiota, ja sen määrärahat olivat vaatimattomat. Tilanne muuttui, kun Sputnikin laukaisu Maata kiertävälle radalle 1957 sai yhdysvaltalaiset tolaltaan. Jos neuvostoliittolaisille aiottiin panna kampoihin, avaruusohjelmaan oli investoitava paljon enemmän.

Nasa syntyi

Presidentti Dwight Eisenhower perusti avaruustutkimusta varten siviiliorganisaation National Aeronautics and Space Administration (kansallinen ilmailu- ja avaruushallinto) eli Nasa. Sen tehtävänä oli rauhanomainen avaruustutkimus ja avaruusalusten kehittäminen. Kun Nasa aloitti toimintansa 1958, sille myönnettiin muhkea budjetti.

Rahoilla Nasa kehitti uusia, parempia raketteja, ja lopulta Nasa ohitti Neuvostoliiton ja sai ihmisen ensimmäisenä Kuuhun.

Sen jälkeen Nasan asema maailman merkittävimpänä avaruustutkimuslaitoksena on ollut horjumaton.

Tutustu Nasan historiaan yllä olevan gallerian avulla.

Lue lisää Nasasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: