EmDrive

Mahdotonta moottoria testataan avaruudessa

Se rikkoo Newtonin kolmatta lakia, eikä sen pitäisi toimia. Mutta se toimii sittenkin. Nyt omituista EmDrive-moottoria, jonka peräpäästä ei purkaudu mitään mutta joka silti kulkee eteenpäin, aiotaan testata avaruudessa.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi ja Karine Kirkebæk

Jos EmDrive toimii, lentävät autot, loputon määrä puhdasta energiaa ja supernopeat matkat kaukaisille planeetoille ovat totta.

EmDrive-moottoria aiotaan testata avaruudessa. Jos tämä fysiikan lakeja rikkova moottori toimii, koko maailmamme mullistuu.

EmDrive joutuu testiin ehkä jo 2017

Kemianinsinööri Guido Fetta Cannae-yrityksestä haluaa kokeilla mahdotonta moottoria. Yritys ei vielä ole lyönyt lukkoon testipäivää, mutta monissa medioissa arvellaan, että testi voisi toteutua jo vuonna 2017.

Fetta aikoo varustaa minisatelliitin – niin kutsutun cubesatin – EmDrive-moottorilla ja laukaista sen Maata kiertävälle radalle noin 240 kilometrin korkeuteen. Siellä EmDriven on määrä kuuden kuukauden aikana osoittaa, että moottori, jossa ei ole polttoainetta, voi pitää satelliitin radallaan avaruudessa.

EmDrive ei tottele luonnonlakeja

EmDrive (Electromagnetic propulsion drive eli sähkömagneettinen työntö) poikkeaa kaikista muista moottoreista siten, että se ei tarvitse polttoainetta. Siinä työntovoima luodaan suurienergiaisilla mikroaalloilla, jotka suunnataan umpinaiseen kartiokammioon.

Mikroaallot kimpoavat kammion seinistä ja alkavat siksakata kammiossa. Mikroaaltojen nopeus on kartion pohjalla suurempi kuin sen kärjessä. Siksi pohjaan kohdistuu suurempi paine kuin kärkeen. Paine vaikuttaa samantapaisesti kuin tavallisen moottorin purkauskaasu: se ikään kuin ”tuuppaa” taaksepäin ja kuljettaa koko konetta eteenpäin.

EmDriven työntövoima syntyy kartiokammiossa. Kuva: EmDrive

Moottorin ongelmakohta on juuri tässä. Koska moottorista ei purkaudu mitään, mikään ei työnnä sitä vastakkaiseen suuntaan, mikä on ristiriidassa Newtonin kolmannen lain kanssa: Voima = vastavoima. Siksi moottorin ei pitäisi toimia.

Moottorin periaatetta voidaan verrata siihen, että purjeveneen kannella olevalla puhaltimella saataisiin purjevene liikkumaan. Homma ei onnistu, koska mikään ei silloin työntäisi venettä taaksepäin.

EmDriven testit Maassa ovat sujuneet hyvin

Kaikesta huolimatta vaikuttaa siltä, että EmDrive saattaisi toimia. Monet organisaatiot, muun muassa Nasa, ovat testanneet sitä ja saaneet arvostelijoiden hämmästykseksi aikaan työntövoimaa.

Nyt moottoria aiotaan testata avaruuden tyhjiössä, jotta saadaan selville, toimiiko se todella.

Jos EmDrive toimii, mikroaallot voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla ja moottorilla voidaan saavuttaa sellaisia nopeuksia, että matka Marsiin kestäisi vain 70 päivää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: