Spacecap 15/2014

Yksityisyritys alkaa ajaa avaruustaksia

SpaceX-yhtiö, jonka omistaa miljardööri Elon Musk, tuo markkinoille Dragon V2:n. Se on uudenlainen, ultratarkoilla laskeutumisraketeilla varustettu alus, joka kuljettaa astronautteja avaruuskeskusten ja kansainvälisen avaruusaseman ISS:n välillä.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, vuonna 2016 otetaan käyttöön uuden aikakauden alkamista enteilevä avaruusalustyyppi.

Reitille ISS–Maa

Kyseessä on SpaceX-yhtiön Dragon V2 -kapseli, jossa on tilaa seitsemälle matkustajalle ja joka sopii liikennöimiseen avaruuskeskusten ja kansainvälisen avaruusaseman ISS:n välillä. Nasan tuella kehitettävästä Dragon V2:sta on määrä tulla ensimmäinen tähän tarkoitukseen käytettävä yksityinen avaruusalus.

Venäjä veloittaa Yhdysvalloilta Sojuz-lennoista 71 miljoonaa dollaria astronautilta. SpaceX:n palveluita käyttämällä kulut on Nasan mukaan tarkoitus painaa alle kolmasosaan. Yrityksen toimitusjohtaja Elon Musk ei pidä ISS:ää lopullisena päämääränä, vaan tähtäimessä on miehitetty lento Marsiin.

”Dragon V2 näyttää siltä kuin 2000-luvun avaruusaluksen pitääkin. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia on kyky laskeutua varmasti maastoon kuin maastoon moottorivoimalla – aivan kuin helikopteri.” _- Elon Musk_

Lennon loppu muuttuu

Vanhastaan avaruuskapselit ovat laskeutuneet Maahan laskuvarjojen varassa. Dragon V2:ssa niitä ei ole, vaan rakettimoottorit ja neljä törmäystä vaimentavaa jalkaa huolehtivat pehmeästä alastulosta.

Tekniikka myös takaa tarkan ohjauksen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: