nb_u09 Dawn

Menestys: Nasan Dawn-luotain pääsi kääpiöplaneetan kiertoradalle

Perjantaina Nasan Dawn-luotain asettui 450 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitsevan Ceres-kääpiöplaneetan kiertoradalle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun luotain kiertää kääpiöplaneettaa.

perjantai 6. maaliskuuta 2015 teksti Anne Lykke ja Karen Grubbe

Nasassa pidäteltiin hengitystä, kun Dawn-luotain perjantaina lähestyi Ceres-kääpiöplaneettaa. Luotaimen oli määrä asettua Cereksen kiertoradalle, joten jännitys tiivistyi.

Suunnitelman mukaisesti Dawnilla ei ollut radioyhteyttä Maahan h-hetkellä. Vasta tunti sen jälkeen, kun luotain oli jo päässyt Cereksen kiertoradalle, Nasa sai uudelleen yhteyden luotaimeen. Kello 16.36 Suomen aikaa tutkijat saattoivat huokaista helpotuksesta: kaikki oli sujunut hyvin. Dawn oli tehnyt historiaa. Seuraavaksi odotetaan, että Dawn lähettää tietoja Cereksestä.

Dawn on ensimmäinen luotain, joka kiertää mitään kääpiöplaneettaa. Sen matka Maasta Cereksen luo Marsin ja Jupiterin välissä sijaitsevalle asteroidivyöhykkeelle kesti 7,5 vuotta.

Dawn tutkii kääpiön pintaa

Dawn-hankkeen tavoitteena on kerätä tietoja Aurinkokunnan lähes tutkimattomasta kääpiöplaneetasta.

Dawn ei laskeudu Cerekselle, vaan kiertää sitä lähellä pintaa ja ottaa siitä kuvia. Lähimmillään Dawn leijuu ainostaaan 375 kilometrin etäisyydellä kääpiöplaneetan pinnasta.

Dawn-luotaimen instrumentit rekisteröivät valoa eri aallonpituuksilla. Siten ne saavat selville, mistä aineista Cereksen pinta koostuu.

Dawn on ehtinyt jo lähettää useita kuvia Cereksestä Maahan. Kuvista on paljastunut muun muassa se, että planeetan pinnalla on outoja vaaleita läikkiä.

Nasan tutkijat uskovat, että läikät voivat olla laajoja jäisiä alueita, jotka heijastavat valoa. Laskelmat viittaavat myös siihen, että Cereksen massasta neljäsosa olisi vettä.

Lue myös: Dawn selvittää Maan syntyä

Dawn selvittää Aurinkokunnan syntyä

Aiemmin pitkällä matkallaan Dawn tutki asteroidivyöhykkeen suurinta asteroidia, Vestaa.

Sekä Vestalta että Cerekseltä kerätyistä tiedoista saadaan entistä tarkempaa selkoa Aurinkokunnan synnystä.

Vesta ja Ceres ovat nimittäin jäänteitä ajoilta, jolloin Venus, Maa ja Mars muodostuivat. Tutkijat uskovat, että Vestan kaltaiset kappaleet ovat saattaneet muodostaa Maan ytimen, Cereksen kaltaiset kappaleet taas ovat tuoneet Maahan vettä.

Lue lisää Dawnin matkasta:

Ceres

Ceres löydettiin vuonna 1801. Kääpiöplaneetta on Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen suurin kappale.

Läpimitta: 950 kilometriä Massa: 900 triljoonaa kiloa Etäisyys Maahan: 450 miljoonaa kilometriä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: