Enceladuksen pinta

Luotain kuvaa Saturnuksen kuuta

Keskiviikkona Cassini-luotain lentää Enceladus-kuun etelänavan jäägeysirien läpi. Lento on toinen kaikkiaan kolmesta, joilla luotain ohittaa pikku kuun läheltä. Jo 14 päivää sitten luotain kävi lähellä sen pohjoisnapaa.

maanantai 26. lokakuuta 2015 teksti Karen Grubbe

48 kilometriä. Niin läheltä pintaa Cassini-luotain ohittaa Enceladuksen keskiviikkona lentäessään tämän pikku kuun etelänavan jäägeysirien läpi.

Kyseessä on toinen kolmesta Enceladus-kuun läheltä kulkevasta ohilennosta, jotka Cassini-luotaimen on määrä tehdä vuoden 2015 loppuun mennessä.

Cassini laukaistiin avaruuteen vuonna 1997. Kuva: NASA/JPL

Ensimmäinen ohilento tapahtui 14. lokakuuta. Tuolloin Cassini-luotain otti tähän mennessä yksityiskohtaisimmat kuvat pohjoisnavan rosoisesta pinnasta 1 839 kilometrin etäisyydeltä.

Cassini havaitsi koko kuun laajuisen meren Enceladuksessa

Enceladus, jonka läpimitta on noin 500 kilometriä, on kuudenneksi suurin Saturnuksen 62 kuusta. Se tunnetaan etenkin etelänapaseudun jäägeysireistä.

Enceladuksen maisemaa hallitsevat halkeamat. Kuva: NASA/JPL

Aiemmin tänä vuonna tähtitieteilijät havaitsivat, että 35 kilometriä Enceladus-kuun jäisen pinnan alapuolella on koko kuun laajuinen meri. Kuun etelänavalla meri on lähes kymmenen kilometriä syvä.

Cassini lentää jäägeysirien läpi

Cassini-luotain laukaistiin Cape Canaveralista vuonna 1997, ja se asettui Saturnuksen kiertoradalle vuonna 2004. Sen jälkeen luotain on useita kertoja lentänyt Enceladus-kuun eteläisten alueiden yli, ja juuri sen havaintoihin kuuluvat muun muassa kuun pinnanalainen meri ja jäägeysirit.

Keskiviikon ohilennolla luotain tulee lähemmäs Enceladus-kuuta kuin koskaan ennen, kun se sukeltaa vain 48 kilometrin päähän kuun pinnasta ja lentää jäägeysirien läpi. Tällöin luotain ottaa kuvia ja mittaa geysirien kemiallista koostumusta.

Cassini vangitsi kuvaan kolme lähekkäistä kraatteria Enceladus-kuun pohjoisilla leveysasteilla. Kuva: NASA/JPL

Viimeinen mahdollisuus Enceladus-kuun lähikuviin

Cassini-luotaimen viimeinen Enceladuksen ohilento tapahtuu 19. joulukuuta. Tuolloin sen on määrä lähes 5 000 kilometrin etäisyydeltä tutkia, miten kuumaa kuun sisuksissa on.

Vaikka Cassinin toiminta-ajasta on yhä kaksi vuotta jäljellä ja se vastaisuudessakin tarkkailee Enceladus-kuuta, joulukuun ohilennosta tulee viimeinen, jolloin luotain ohittaa jäisen kuun aivan lähietäisyydeltä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: