Lakes on Titan

Cassini pääsi kurkkimaan Titanin järviin

Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, pinnasta on saatu tarkkoja kuvia. Kuuta peittää yleensä tiivis oranssi pilvikerros, mutta nyt luotaimella kävi hyvä tuuri.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Nasan Cassini-luotain pääsi syyskesällä 2013 kurkistamaan Saturnuksen suurimman kuun Titanin pinnalle paksun oranssin pilvipeiton alle. Nyt kuvat on julkistettu. Niissä näkyy muun muassa järveltä vaikuttavia altaita. Järviseutu sijaitsee kuun pohjoisella pallonpuoliskolla.

Metaani- ja etaanijärviä

Järvet on nähty vilaukselta aikaisemminkin, mutta nyt pilvipeiton raoista otetut infrapunakuvat ovat niin tarkkoja, että järvistä on voitu tehdä yksityiskohtaisia päätelmiä. Kuvat muun muassa vahvistavat sen olettamuksen, että Titanin pinnalla oleva neste on hiilivetyä: metaania ja etaania.

Titanin järvet ovat isoja ja kylmiä. Suurin niistä, Kraken Mare, on 400 000 neliökilometrin kokoinen. Siinä vellovan hiilivedyn lämpötila on 149 astetta pakkasen puolella.

Cassini on kartoittanut koko Titanin pinnan

Nasan Cassini-luotain on nyt tehnyt niin monta Titanin ylilentoa, että sen kuvista on saatu kasaan koko kuun pintaa esittävä korkeuskartta. Kuuta ympäröi kauttaaltaan paksu kaasukehä.

Napsauta kuvaa, niin näet sen isompana

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: