Turists in hot air balloon

Kaasupallolla melkein avaruuteen

Kohta avaruus aukeaa kaikille halukkaille. Yhdysvaltalaisyritys aikoo lähettää turisteja 30 kilometrin korkeuteen stratosfääriin.

torstai 13. maaliskuuta 2014

Turistit stratosfääriin

Syksyllä 2012 itävaltalainen Felix Baumgartner nousi heliumpallolla 39 kilometrin korkeuteen ja hyppäsi sieltä. Yhdysvaltalaisyritys World View (”maailmankatsomus”) tarjoaa samanlaista matkaa 30 kilometriin, mutta lupaa paluun ilman hyppyä. Matkan hinta on 75 000 dollaria eli 55 000 euroa.

Nousu kestää 1,5–2 tuntia, minkä jälkeen matkustajilla on pari tuntia aikaa nauttia maisemista ja baarin tarjoamista virvokkeista. Sitten matkustamo irrotetaan ja se leijuu maan pinnalle laskuvarjon varassa. Koko elämyksen kesto on kuutisen tuntia. Tiukkaa aikataulua ei silti kannata laatia, sillä tuuli voi viedä matkustamon 500 kilometrin päähän lähtöpaikasta.

Matkat alkavat kolmen vuoden kuluttua

Ilmapalloliikenne stratosfääriin alkaa noin kolmen vuoden päästä. Jos et jaksa odottaa, voit lähteä Virgin Galacticin SpaceShipTwon kyytiin. Se vie 100 kilometrin korkeuteen jo tänä vuonna. Hinta tosin on kolminkertainen.

Avaruusmatka hissillä?

Jos et pidä kuumailmapallolennoista, miltä kuulostaisi hissimatka avaruushotelliin 36 000 kilometrin korkeuteen? Lue lisää tulevaisuuden avaruusturismista tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: