Tiangong

Avaruusasema putoaa holtittomasti kohti Maata

Kahdeksan tonnia painava Tiangong-1-avaruusasema ei enää ole kiinalaisen lennonjohdon hallinnassa. Näin ilmoitti Kiinan valtion Xinhua-tietotoimisto ja vahvisti samalla pitkäaikaiset huhut.

torstai 22. syyskuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Jo useita kuukausia sitten avaruuspiireissä alkoivat liikkua ensimmäiset huhut: Kiinan Tiangong-1-avaruusasema ei käyttäydy niin kuin sen pitäisi... Onkohan se vielä hallinnassa?

Sitä se ei ole. Kiinan valtion hallitsema tietotoimisto Xinhua vahvisti huhun oikeaksi 20. syyskuuta.

Kiinalaiset olivat menettäneet miehittämättömän 8,1 tonnia painavan avaruusaseman hallinnan. Avaruusasema laukaistiin raketin matkassa avaruuteen Gobin autiomaasta vuonna 2011.

Missä ja milloin?

Tähtitieteen harrastaja Thomas Dorman varoitti jo kesäkuussa Space.com-sivustossa julkaistussa artikkelissaan siitä, että jotain oli vialla.

"Jos olen oikeassa, voisin lyödä vetoa, että kiinalaiset odottavat viime hetkeen ennen kuin tiedottavat asiasta", Dorman sanoi tuolloin.

Dorman ei osunut arveluissaan aivan oikeaan. Kiinalaisviranomaiset ilmoittivatkin asiasta jo muutama päivä sen jälkeen, kun Kiina oli laukaissut avaruuteen toisen avaruusaseman, Tiangong-2:n, jonka on tarkoitus myöhemmin saada myös miehistö.

Tiangong-1:n odotetaan kiinalaisviranomaisten mukaan törmäävän maahan toistaiseksi vielä hämärän peitossa olevana ajankohtana vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla.

"Kun emme tiedä, milloin, emme tiedä myöskään, missä törmäys tapahtuu", totesi arvostettu astrofyysikko Jonathan McDowell Harvardin yliopistosta brittiläisessä The Guardian -lehdessä.

Katso video Tiangong-1-asemasta

Taivaanpalatsi palaa

Kiinalaistietojen mukaan suurin osa Tiangongista, jonka nimen voisi kääntää "taivaanpalatsiksi", palaa ilmakehässä. Jonathan McDowell on yhtä mieltä tästä muuten, mutta hänen mukaansa asiassa on yksi "mutta".

McDowell uskoo, että moottorin osat ja muut kovat komponentit voivat selvitä matkasta ilmakehän läpi ja pudota Maahan.

"Maan pintaan osuu noin 100 kilon verran romua", hän arvioi.

Romu ei kuitenkaan saa aikaan suurta katastrofia, vaikka sitä tippuisikin odotusten vastaisesti tiheään asutulle seudulle.

"Se voi rikkoa auton tai talon, ja sen kokoinen kappale iskeytyy maahan melkoisella voimalla, mutta se ei silti saa aikaan katastrofaalista tuhoa", McDowell sanoo.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: