Eksoplaneetat
Eksoplaneetat

Avaruusteleskoopit keräävät vuosia kestävän työrupeamansa aikana valtavia määriä tietoja, joista toivotaan löytyvän myös elinkelpoisia planeettoja. 

© Shutterstock

Auta tutkijoita etsimään elämää avaruudesta

Tutkijat ovat julkaisseet kaikkien ulottuville eksoplaneettoja etsivien avaruusteleskooppien keräämiä tietoja. He toivovat, että avaruudesta kiinnostuneet yksityishenkilöt auttavat heitä käymällä läpi valtavia kuvamääriä – ja ehkä löytämällä näin ensimmäisen eksoplaneetan, jolla esiintyy elämää.

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018 teksti Esben Schouboe

Uskotko sinä, samoin kuin valtaosa maailman tähtitieteilijöistä, ettei Maa voi olla ainoa paikka universumissa, missä on syntynyt elämää? Ja että on vain ajan kysymys, milloin elämää löytyy avaruudesta? 

Jos vastasit kyllä, tässä on sinulle hyviä uutisia: voit auttaa läpimurron saavuttamisessa ryhtymällä Aurinkokunnan ulkopuolista elämää etsivien tutkijoiden apulaiseksi.  

Tavallisista kansalaisista tulee tutkijoita

Tehtävänä on etsiä elämälle suotuisia eksoplaneettoja tiedoista, joita tehokkailla kameroilla varustetut avaruusteleskoopit ovat keränneet. Teleskoopit ottavat valtavia määriä kuvia – aivan liian monia, jotta tutkijat ehtisivät käydä ne kaikki läpi.  

Suuren tietomäärän vuoksi on perustettu tutkimushankkeita, kuten Planet Hunters ja Nasan Citizen Scientists. Niissä kansalaistutkijoiksi kutsutut, aivan tavalliset tähtitiedettä harrastavat ihmiset, voivat etsiä teleskooppien kuviin kätkeytyviä elinkelpoisia planeettoja. 

Planet Hunters -hankkeessa harrastajat tutkivat Kepler-teleskoopin keräämiä tietoja löytääkseen eksoplaneettoja, jotka ovat jääneet tietokoneohjelmilta huomaamatta. Hanke on osoittautunut menestykseksi: pelkästään vuonna 2016 harrastajat löysivät Keplerin tutkimustuloksista kymmenen uutta eksoplaneettaa. 

Nasan uusi TESS-teleskooppi alkaa myös pian lähettää kuvia Maahan – ja myös niistä harrastajat voivat haravoida uusia, tärkeitä löytöjä. 

Työ niin sanottuna kansalaistutkijana on palkatonta – mutta palkkion aherruksestasi voit saada, jos havaitset juuri sen eksoplaneetan, jolla ensimmäisenä voidaan todistaa esiintyvän Aurinkokunnan ulkopuolista elämää. 

Tutustu planeettoihin

Voi tähyillä miljoonien valovuosien päähän tai tarkkailla lähiplaneettoja Marsia, Jupiteria, Merkuriusta tai Venusta. Kiikarilla näet myös Saturnuksen upeat renkaat ja Jupiterin Europa-kuun, jossa saattaa olla elämää. Juuri nyt saat aloittelevan astronomin starttipaketin. Saat: 

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitlux-kiikarilla.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: