Cubesat

10 x 10 x 10 sentin kuutio tutkii avaruutta

Avaruustutkimuksen suurin ongelma on riittävä rahoitus, sillä satelliittien rakentaminen ja laukaisu nielee miljoonia. Nyt on käytössä uusi edullinen vaihtoehto: CubeSat-satelliitit.

maanantai 12. syyskuuta 2011

Raketti nousee laukaisualustaltaan, katoaa nopeasti avaruuteen ja vie mukanaan ison satelliitin lisäksi kuution muotoisia nanosatelliitteja. Pikkukiertolaisten laukaisuja ei yleensä suuremmin uutisoida mutta silti nämä niin sanotut CubeSat-satelliitit ovat avanneet oven aivan uudenlaiselle avaruustutkimukselle. Ne ovat niin huokeita, että niitä voivat rakentaa yliopistot, koulut ja jopa yksityishenkilöt.

CubeSatit odottavat vuoroaan, kunnes suuri satelliitti on irronnut raketin viimeisestä vaiheesta. Vasta sitten laukaisulaitteet sinkoavat ne avaruuteen yksi kerrallaan. Kaikki CubeSatit ovat samanlaisia: pieniä aurinkopaneeleilla päällystettyjä kuutioita, joiden särmän pituus on vain 10 senttiä.

Joskus raketti vie mukanaan vain kaksi tai kolme CubeSatia, joskus yli kymmenen. Siitä hetkestä alkaen, kun CubeSatit irtoavat raketista, ne ovat oman onnensa nojassa. Ne eivät saa tukea suuresta Maassa toimivasta valvontakeskuksesta, vaan niitä seuraa ehkä kourallinen opiskelijoita jonkin yliopiston laboratoriossa.

Yksinkertaisimmissa CubeSateissa on vain radiolähetin, mutta toisissa on muitakin laitteita, kuten kamera, säteilymittari tai magnetometri. Tähän mennessä CubeSatit eivät vielä ole tehneet mullistavia havaintoja, mutta on vain ajan kysymys, milloin niitä aletaan käyttää tieteellisiin mittauksiin tasaveroisesti muiden tutkimusvälineiden rinnalla.

Standardimitat alentavat hintaa

CubeSatin idea on lähtöisin kahden yhdysvaltalaisyliopiston yhteistyöhankkeesta. Vuonna 1999 alkanutta kehitystyötä johtivat professori Jordi Puig-Suari Kalifornian valtion teknillisestä yliopistosta ja professori Bob Twiggs Stanfordin yliopistosta.

Jotta pienoissatelliiteille olisi helpompaa ostaa paikka avaruusjärjestöjen kantoraketeista, CubeSateille määritettiin heti alkuun tiukat kokonormit. Ensimmäinen CubeSat laukaistiin kesäkuussa 2003, ja sen jälkeen on lähetetty avaruuteen ainakin 70 eri puolilla maailmaa rakennettua CubeSatia.

CubeSat-standardi on kuutio, jonka mitat ovat 10 x 10 x 10 senttiä ja joka painaa alle 1,3 kiloa. Tätä kokoa kutsutaan nimikkeellä 1U (U = Unit, yksikkö). Jos pysytään 1U-koossa, satelliitille saa kantoraketista paikan 35?000–60?000 eurolla. Laukaisun hinta voi tulevaisuudessa pudota 7?000 euroon, ja kun tekniikka kehittyy, CubeSatit voivat pian olla myös varakkaiden amatöörien ulottuvilla.

Nykyään CubeSatin tarvikkeet voi ostaa alle 7?000 eurolla. Tähän hintaan saa metallilaatikon, aurinkopaneelit, erikoisvalmisteisen tietokoneen, sähköjärjestelmän, akut ja tarvittavat pikkuosat.

Näkymät

Pienestä on moneksi

Koulutus: CubeSat on kuin luotu opetustarkoituksiin – nykyään insinöörien ja tutkijoiden, mutta myöhemmin myös lukiolaisten.

Tekniikan testaus: CubeSateissa voidaan kokeilla uusia laitteita – esimerkiksi aurinkopurjetta, ioni­moottoria ja luotaimen vakauttajia – ennen kuin ne asennetaan suuriin, kalliisiin luotaimiin.

Erityismittaukset: CubeSat soveltuu mittaamaan kaikkea avaruuden pölyhiukkasista Maan magneettikenttään. Edullisen hinnan vuoksi niitä voidaan käyttää myös yläilmakehässä, missä satelliitit palavat nopeasti.

Yhteistyö avaruudessa: CubeSateilla testataan, miten joukko satelliitteja voi toimia yhdessä ikään kuin ne olisivat yksi iso satelliitti. Tällöin niiden täytyy ”lentää parvessa” kuin linnut – ehk

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: