Planet X Cut

Planeetta X on olemassa, mutta...

Tutkijat eivät ole sitä mieltä, että Aurinkokunnan yhdeksännestä planeetasta on saatu 100-prosenttinen varmuus, mutta todennäköisyys lisääntyy.

keskiviikko 31. elokuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Viitteet siitä, että Aurinkokunnassa on outo jättiplaneetta, vahvistuvat.

”Jos haluat saada jonkin prosenttiluvun, niin sanoisin, että varmuus on 80 prosenttia”, sanoo Scott Sheppard, joka on johtanut tutkimusta avaruusnörttien ehkä kaikkein erikoisimmasta kohteesta.

Palapeli onnistuu, jos..

”En halua sanoa, että kyseessä olisivat vielä aukottomat todisteet, mutta Aurinkokunnassa on kyllä monta seikkaa, jotka voitaisiin parhaiten selittää sillä, että siellä on erittäin suuri planeetta”, toteaa Sheppard Carnegien tiedeinstituutista Washington D.C:stä.

Sheppardin lausunnot ovat peräisin Space.com-sivuston haastattelusta.

Koulukirjat uusiksi

Scott Sheppard ja hänen kollegansa Chadwick Trujillo totesivat vuonna 2014, että Aurinkokuntaa käsittelevät koulukirjat pitänee uudistaa, sillä Auringon vaikutuspiirin laitamilla saattaa olla vielä tuntematon isokokoinen planeetta.

Outo rata

Avaruustutkijat ovat tarkkailleet Aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevien Sedna-kääpiöplaneetan ja äskettäin löydetyn VP113:n erittäin elliptisiä ratoja.

Niiden Aurinkoa kiertävään rataan tuntuu vaikuttavan jonkin muun taivaankappaleen painovoima. Kappaleen pitää etäisyydestä riippuen olla 2–15 kertaa niin suuri kuin Maa.

Useita merkkejä

Juuri omituiset kiertoradat kiinnittivät tutkijoiden huomion. Sen jälkeen viitteet tuntemattomasta planeetasta ovat kasaantuneet, toteavat Sheppard ja Trujillo, jotka ovat tutkineet kiertoratoja Havaijilla sijaitsevalla Gemini-teleskoopilla.

Simuloitu kiertorata

Sheppard ja Trujillo ovat saaneet tukea ajatuksilleen kahdelta Kalifornian teknillisen yliopiston tutkijalta Konstantin Batyginiltä ja Mike Brownilta. He laativat simulaation Sednan radasta ja totesivat, että siihen todennäköisesti vaikuttaa kappale, joka on ”noin 10 kertaa niin suuri kuin Maa”.

Kaukainen serkku

Olipa Planeetta X sitten olemassa tai ei, se tuskin vaikuttaa meidän elämäämme millään tavalla, sillä se sijaitsee – jos se on olemassa – noin 600 kertaa niin kaukana Maasta kuin Aurinko.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: