Venus Planet

Venus: Aurinkokunnan kuumin

Tiesitkö, että Venus on Aurinkokuntamme kuumin planeetta? Lue lisää Venuksesta!

maanantai 5. toukokuuta 2014 teksti Lone Djernis Olsen

Maan sisar – paitsi lämpötilaltaan

Venusta kutsutaan joskus Maan sisareksi, mutta yhtäläisyydet rajoittuvat planeettojen kokoon ja massaan. Pinnaltaan Venus on hehkuvan kuuma hornankattila.

Venus on kiviplaneetta, joten sillä on kiinteä pinta niin kuin Maallakin. Sen pinnan lämpötila on keskimäärin 460 astetta, mikä on Aurinkokunnan ennätys. Lämpö on lähtöisin Auringosta, ja sen säilyttää planeetan erittäin paksu kaasukehä, joka koostuu 96-prosenttisesti hiilidioksidista. Sillä on siksi hyvin voimakas kasvihuonevaikutus.

Paine kuin merenpohjassa

Venuksen paksun kaasukehän vuoksi paine sen pinnalla on 92 kertaa niin korkea kuin Maassa. Se vastaa painetta, joka vallitsee 900 metrin syvyydessä merenpinnan alla maapallolla. Ylinnä Venuksen kaasukehässä leijuu kerros rikkihappopilviä. Ne kietovat planeetan verhoon, jonka läpi pinnalle on mahdollista nähdä ainoastaan tutkan avulla.

Luotain ei kestä Venuksen oloja

Vain harvat luotaimet ovat laskeutuneet Venukseen, ja nekin ovat kaikki musertuneet nopeasti kovan paineen ja kuumuuden vuoksi. Pintaa on kuitenkin kartoitettu tutkahavainnoilla planeettaa kiertävistä luotaimista. Pinta on kuivaa aavikkomaisemaa, josta pistää esiin teräviä kallioita. Ajoittain pinta uusiutuu tulivuorenpurkausten laavasta.

Lue lisää Aurinkokunnan muista planeetoista.

Faktoja Venuksesta

Säde: 6 052 km (0,95 % Maasta) Kuiden määrä: 0 Etäisyys Auringosta: 108 milj. km Keskilämpötila: 460 °C

Tutki merien syvyyksiä ja kaukaisia galakseja.

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: