Uranus_solar system theme

Uranus: Jääjättiläinen

Tiesitkö, että Uranuksessa on Aurinkokunnan planeetoista kylmin kaasukehä? Lue lisää Uranuksesta!

maanantai 5. toukokuuta 2014 teksti Lone Djernis Olsen

Suuri kaasuplaneetta

Uranus on kaasuplaneetta, jolla ei ole kiinteää pintaa. Yhdessä Neptunuksen kanssa se koostuu hieman eri kaasuista kuin Jupiter ja Saturnus, ja siksi Uranusta ja Neptunusta usein kutsutaan jääjättiläisiksi.

Uranus koostuu enimmäkseen vedystä ja heliumista, mutta suuri sininen kaasuplaneetta sisältää myös vettä, ammoniakkia ja metaania.

Uranuksella on Aurinkokunnan planeetoista kylmin kaasukehä. Sen lämpötila voi laskea 224 pakkasasteeseen. Kaasukehän yläosassa on pilviä eri kerroksissa. Ylimmät pilvet koostuvat metaanista, ja niiden alla on kerros vesipilviä. Planeetan keskuksessa on kiinteä kivestä ja jäästä koostuva ydin.

Erikoinen pyörähdysakseli

Uranuksen ympärillä on renkaita, niin kuin Saturnuksenkin, mutta niitä on paljon vaikeampi nähdä. Uranus pyörii itsensä ympäri kuten muutkin planeetat, mutta toisin kuin muilla, Uranuksen pyörähdysakseli on kallistunut lähes vaakasuoraan kiertoradan tasoon. Siksi Uranuksen navat ovat siinä kohdassa, missä muilla planeetoilla on päiväntasaaja.

Voyager kuvasi Uranusta

Ainoa Uranuksen lähellä käynyt luotain on Voyager 2, joka lensi sen ohi vuonna 1986. Voyager tutki Uranuksen kaasukehää ja planeetan erikoisen pyörimisliikkeen synnyttämää sääjärjestelmää. Tuulet puhaltavat Uranuksessa jopa 900 kilometrin tuntivauhtia. Lisäksi Voyager 2:n ottamat kuvat osoittivat Uranuksen näyttävän joka puolelta varsin samanlaiselta: siellä ei ole erityisiä pilvi- ja myrskyvyöhykkeitä, jollaisia erottuu muiden kaasuplaneettojen kuvista.

Lue lisää Aurinkokunnan muista planeetoista.

Faktoja Uranuksesta

Säde: 25 362 km Kuiden määrä: 27 Etäisyys Auringosta: 2 876 679 082 km Keskilämpötila: –205 °C

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: