Venus

Tänään Venus loistaa tähtiä kirkkaammin

Naapuriplaneettamme Venus varastaa koko show'n tänään auringonlaskun jälkeen, kun sitä kirkkaampana taivaalla möllöttää vain Kuu.

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Aurinko ja Kuu hallitsevat taivasta läpitunkevalla valollaan. Niiden seurana on lukuisia tähtiä, jotka Maasta katsottuna näyttävät kimmeltävän ja vilkkuvan.

Tammikuun 12. päivänä planeetta Venus vie kuitenkin huomion ja peittää loisteellaan tähdet. Sitä kirkkaampana erottuu vain Kuu.

Venuksen kirkkaus johtuu siitä, että se on suurimmassa itäisessä elongaatiossaan eli se on niin kaukana Auringosta kuin se voi Maasta nähtynä olla.

Kun Venus on suurimmassa elongaatiossaan eli niin kaukana Auringosta kuin se Maasta katsottuna voi olla, se on helppo erottaa paljaalla silmällä.

Yleensä Venus jää Auringon varjoon

Koska Venus on sisäplaneetta, Auringon voimakas valo peittää sen usein paljaalle silmälle näkymättömäksi.

>> Oletko kiinnostunut taivaan tapahtumista? Lähde Tieteen Kuvalehden kanssa Yhdysvaltojen etelävaltioihin katsomaan täydellistä auringonpimennystä!

Näkyäkseen hyvin Venuksen täytyy siis olla kaukana Auringosta.

Parhaimmat tarkkailumahdollisuudet ovat 12. tammikuuta

Olosuhteet Venuksen tarkkailuun ovat ihanteelliset 12. tammikuuta. Venus näkyy 4–5 tuntia auringonlaskun jälkeen.

Marsin, Jupiterin ja Saturnuksen osalta tilanne on toinen.

Ne näkyvät parhaiten ollessaan oppositiossa Aurinkoon nähden – eli Maan ollessa suoraan Auringon ja esimerkiksi Marsin välissä.

Ikuista Venus ja kolme muuta planeettaa:

Venus, Mars, Uranus ja Neptunus näkyvät kaikki 12. tammikuuta. 1) Katso matalalle taivaalle länsi-lounaan suuntaan kello 20–21 aikaan, jolloin Venus erottuu selvästi. 2) Siitä yläviistoon vasemmalle näkyy Mars, ja kaukoputkella löytyvät Uranus ja Neptunus suhteellisen läheltä Venusta. 3) Laajakulmaobjektiivin ja kaukoputken linssin avulla voit kuvata kaikki neljä planeettaa.4) Sijoita Venus kuvakentän oikeaan alareunaan.

FAKTOJA VENUKSESTA:

? Venusta kutsutaan sekä ilta- että aamutähdeksi, koska se Maasta näkyy aina lähellä Aurinkoa. Se johtuu siitä, että Venus on lähempänä Aurinkoa kuin Maa.

? Venuksen vuorokausi kestää 243 Maan päivää mutta vuosi vain 225. Vuorokausi on vuotta pidempi, koska Venus kiertää Auringon nopeammin kuin pyörähtää itsensä ympäri.

? Venuksessa aurinko nousee lännestä, koska Venus pyörii akselinsa ympäri myötäpäivään. Useimmat planeetat pyörivät vastapäivään ja Uranus aivan omalla tavallaan.

? 102 000 000 KILOMETRIÄ. Näin kaukana Maasta Venus on silloin, kun se on suurimmassa elongaatiossaan – ja se näkyy parhaiten Maahan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: