Pluto

Ensimmäinen luotain Pluton maisemissa

Kymmenen vuoden matkan jälkeen Nasan New Horizons saapui ensimmäisenä luotaimena heinäkuun puolivälissä Pluton luo. Siellä se otti kuvia kääpiöplaneetasta ja lähetti Maahan yllättäviä tietoja.

maanantai 23. marraskuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Huimalla noin 50?000 kilometrin tuntinopeudella kiitävä New Horizons pääsi vihdoin perille päämääräänsä. Kymmenen vuotta kestäneen matkan ja lähes viiden miljardin kilometrin jälkeen se ohitti kääpiöplaneetta Pluton vain 12?500 kilometrin etäisyydeltä.

Luotaimen ottamista kuvia Nasa on koostanut historiallisesta Pluton vuorten ja tasankojen ylilennosta tämän animaation:

Ohilennon aikana New Horizons -luotaimen mittauslaitteet tekivät kiivaasti töitä, jotta ne saivat kerättyä mahdollisimman paljon tietoja Aurinkokunnan laitamilta. Maassa Nasan tutkijat joutuivat odottamaan tuloksia pitkään. Ensimmäiset tiedot saapuivat Nasaan vasta kello kaksi yöllä eli 12 tuntia ohilennon jälkeen.

Radiosignaalien matka Maahan kesti 4,5 tuntia

Tutkijoiden odotus ei päättynyt siihen. Tietojen lähettäminen Pluton maisemista Maahan ei nimittäin suju samalla siirtonopeudella kuin data kulkee Maassa laajakaistaa pitkin. New Horizons -luotain on niin kaukana, että sen radiosignaalilta vie 4,5 tuntia päästä perille. Tietoa siirtyy vain yhden kilobitin sekuntivauhtia, kun tavallisen internetyhteyden nopeus on 20?000-kertainen eli 20 megabittiä sekunnissa. Upeiden Plutosta otettujen kuvien latautuminen hitaalla nopeudella vie reilusti yli vuoden.

Silti New Horizons on jo ehtinyt välittää tutkijoille mielenkiintoisia tietoja kääpiöplaneetasta. Lue tuloksista Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2015.

Vuosikirjasta voit lukea myös vuoden 2015 tärkeimmistä tieteellisistä löydöistä, teknisistä saavutuksista, lääketieteellisistä läpimurroista, kohauttavimmista tapahtumista, uskomattomimmista luonnonilmiöistä ja keskeisimmistä henkilöistä.

Tilaa Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2015 – saat kaupan päälle vuoden 2016 kalenterin, jossa on upeita tiedeaiheisia kuvia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: