Pluto meri top

Pluton pinnan alla on meri

Uudet havainnot nostavat Pluton niiden Aurinkokunnan kappaleiden joukkoon, joilla saattaa esiintyä vettä. Tutkijat arvelevat, että Pluton sohjoinen meri voi olla 100 kilometriä syvä.

keskiviikko 30. marraskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Pluton jäisen ja karun pinnan alla voi velloa suuri meri.

Niin toteavat tutkijat, jotka ovat analysoineet New Horizons -luotaimen tietoja. Luotain keräsi ne lennollaan Pluton ohi vuonna 2015.

Aiemminkin on arveltu, että Pluton pinnan alla voisi olla meri, jossa on nestemäistä vettä, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet siitä uusia todisteita.

Meri antaa Plutolle lisää painoa

Pluto ja sen kuu Kharon kääntävät aina saman puolen toisiaan kohti – samaan tapaan kuin Maa ja Kuu. Syynä tähän on kappaleiden painovoimavaikutus toisiinsa.

Tutkijat uskovat, että suuren pinnanalaisen meren Plutolle antama lisäpaino on todennäköisin selitys sille, miksi Pluton ja Kharonin kiertoliikkeet ovat lukkiutuneet toisiinsa.

Pinta laajenee

New Horizons -luotaimen tiedot ovat osoittaneet, että Pluton pinta on jäinen sekoitus vettä, typpeä ja metaania.

Tutkijat ovat havainneet merkkejä siitä, että kääpiöplaneetan pinta olisi laajenemassa. Laajenemista tapahtuu silloin, kun vesi jäätyy. Se on siis toinen todiste siitä, että Plutossa voi piillä vettä, joka nyt on jäätymässä.

Meri voi olla 100 kilometriä syvä

Pluton meressä kelluu luultavasti jäistä sohjoja. Ilmeisesti meri sijaitsee 150–200 kilometriä Pluton pinnan alla, ja sen syvyys on 100 kilometriä. Näin arvioi planeettatutkija Francis Nimmo Kalifornian yliopistosta.

Nimmo uskoo, että meressä on pääasiassa vettä. Veteen on kuitenkin sekoittunut ammoniakkia tai muita aineita, jotka estävät sitä jäätymästä Aurinkokunnan laitamilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: