Neptune_solar system theme

Neptunus: Myrskyisä jääjättiläinen

Tiesitkö, että Neptunuksessa esiintyy ennätysmäisen rajuja myrskyjä? Tuulet voivat puhaltaa jopa 2 100 kilometrin tuntinopeudella. Lue lisää Neptunuksesta!

maanantai 5. toukokuuta 2014 teksti Lone Djernis Olsen

Uloin planeetta

Neptunus on Aurinkokunnan uloin planeetta. Se koostuu enimmäkseen kaasusta, sillä ei ole kiinteää pintaa ja sitä kutsutaan naapurinsa Uranuksen tavoin jääjättiläiseksi.

Neptunuksen rakenne muistuttaa pitkälti sen naapuria Uranusta. Planeetan kaasuista suurin osa on vetyä ja heliumia, mutta Neptunus sisältää myös huomattavan paljon vettä, ammoniakkia ja metaania. Sen keskellä on jäästä ja kivestä muodostunut ydin.

Aurinkokunnan rajuimmat myrskyt

Neptunuksen läheltä on lentänyt ohi vain yksi avaruusluotain, Voyager 2 vuonna 1989. Neptunuksessa on, toisin kuin Uranuksessa, aktiivisia ja helposti näkyviä myrskyjä kaasukehässä, ja Voyager 2 kuvasi suuren, planeetan eteläisellä pallonpuoliskolla riehuvan myrskyn. Neptunuksen tuulet kuuluvat Aurinkokunnan voimakkaimpiin. Tuulen nopeus voi yltää 2 100 kilometriin tunnissa.

Neptunuksen olemassaolo ennustettiin

Neptunus oli ensimmäinen planeetta, jonka olemassaolo ennustettiin matemaattisesti ennen kuin se oli todellisuudessa havaittu. Pienet poikkeamat Uranuksen radassa saivat ranskalaisen tähtitieteilijän Alexis Bouvardin päättelemään, että Aurinkokunnassa täytyi olla vielä yksi tuntematon planeetta. Useita vuosia myöhemmin, vuonna 1846, Neptunus sitten nähtiin juuri siellä, missä Bouvard oli ennustanut sen olevan.

Lue lisää Aurinkokunnan muista planeetoista.

Faktoja Neptunuksesta

Säde: 24 622 km Kuiden määrä: 14 Etäisyys Auringosta: 4 503 443 661 km Keskilämpötila: –220 °C

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: