Asteroids, sun and earth

Meteoriitti: Isku Uraliin

Perjantaiaamuna useita meteoriitteja putosi Uralvuoristoon Venäjälle tuhoisin seurauksin. Katso videopätkä ja lue lisää meteoreista ja meteoriiteista.

perjantai 15. helmikuuta 2013

Varhain perjantaiaamuna Uralin alueelle Venäjälle putosi mahdollisesti useita meteoriitteja. Sikäläiset tiedotusvälineet kertovat jopa 950 ihmisen saaneen vammoja – enimmäkseen viiltohaavoja lasinsiruista, kun rakennusten ikkunat räjähtivät pirstaleiksi voimakkaan paineaallon vaikutuksesta.

Meteori ja meteoriitti

Meteori tarkoittaa samaa kuin tähdenlento, toisin sanoen taivaalla näkyvä valoilmiö. Meteoriitti sen sijaan on kouriintuntuvampi asia: se on kivenkappale, joka putoaa taivaalta ja osuu Maahan. Nämä kaksi ilmiötä ovat toki läheisesti kytköksissä toisiinsa.

Meteori on avaruudessa kiitävä kappale, joka tunkeutuu Maan ilmakehään. Yleensä se palaa poroksi ennen kuin se ehtii Maan pinnalle asti, mutta toisinaan osa kappaleesta pysyy koossa ilmakehässä lennon ajan. Silloin seuraa tapahtuma, joka tunnetaan meteoriitin putoamisena.

Katso video

Silminnäkijä on tallentanut meteoriitin putoamisen videolle.

Lue lisää

Meteoriitti-isku muistuttaa meitä maapallon haavoittuvuudesta. Lue lisää meteoreista ja meteoriiteista napsauttamalla alla olevia linkkejä.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: