Crater on Mars

Ovatko meteorien kraatterit aina pyöreitä?

Meteorien törmätessä vapautuu hetkessä valtavasti energiaa.

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Meteorit voivat iskeytyä esimerkiksi Maahan, Kuuhun tai Marsiin kaikista mahdollisista suunnista, mutta siitä huolimatta melkein kaikki yhteentörmäyksissä syntyneet kraatterit ovat pyöreitä. Kraatterien pyöreä muoto johtuu siitä, että törmäyksessä vapautuu valtavasti energiaa.

Meteorien nopeus vaihtelee 40?000 kilometristä 250?000 kilometriin tunnissa. Siksi myös pienikokoisella meteorilla on paljon liike-energiaa. Kun meteori iskeytyy taivaankappaleen pintaan, liike-energia vapautuu hetkessä.

Törmäyksessä syntyy valtavasti lämpöä, joka jättää jälkeensä samankaltaisen pyöreän kraatterin kuin pommiräjähdys. Meteorin saapumissuunta ei siis vaikuta asiaan. Kraatteri on myös huomattavasti suurempi kuin avaruudesta saapunut meteori.

Kraatterista voi kuitenkin tulla pitkulainen siinä tapauksessa, että meteori osuu taivaankappaleeseen alle 10–15 asteen kulmassa. Lisäksi pitkulainen kraatteri voi muodostua silloin, kun meteori on pirstoutunut matkalla kappaleiksi, jolloin taivaankappaleen pintaan iskeytyy monta pientä meteoria hyvin lähekkäin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: