Merkurius Great Valley TOP

Merkurius kutistuu hissukseen

Merkuriuksessa havaittu valtava rotko on todiste planeetan kutistumisesta. Rotko on 3,2 kilometriä syvä ja suurempi kuin Grand Canyon.

torstai 1. joulukuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo

Aurinkokunnan pienin planeetta Merkurius pienenee pienenemistään.

Merkuriuksesta löydetty suuri rotko – Great Valley – osoittaa pienenemisen selvästi: sen jyrkät kallionseinämät kasvavat korkeutta sitä mukaa kuin planeetta kutistuu.

”Syynä on se, että planeetan pinta koostuu vain yhdestä mannerlaatasta”, sanoo havainnon tehnyt Thomas Watters Smithsonian kansallisesta ilmailu- ja avaruusmuseosta.

>> Näe auringonpimennysmatkalla, miten Aurinko pienenee Etelävaltioiden yllä.

Kutistuvaan planeettaan muodostuu rotkoja

Watters teki topografisen kuva-analyysin Merkuriuksesta. Siitä erottuu selvästi 1 000 kilometriä pitkä, 400 kilometriä leveä ja 3,2 kilometriä syvä repeämä.

Mittojen perusteella Great Valley on suurempi kuin Grand Canyon, joka 1,6 kilometrin syvyisenä halkoo Arizonaa vain 433 kilometrin pituudelta.

Seuraa kuva-analyysiä tästä:

Great Valley on syntynyt, kun Merkuriuksen iso metalliydin on hitaasti jäähtynyt. Prosessissa planeetta kutistuu ja kalliokerros nousee paikoin.

Ajan mittaan ilmiö on muokannut jättirotkon jyrkkine seinämineen.

Toisin kuin Maan Merkuriuksen pinta koostuu vain yhdestä mannerlaatasta. Siksi sen pinta voi vain liikkua ylöspäin, ei sivuttain.

Luotaimet tutkivat Merkuriusta

Merkuriuksen on tiedetty pienenevän pitkään, sillä sen todistivat jo Mariner 10 -luotain 1970-luvulla ja Messenger-luotain 2010-luvulla.

Nyt tiedetään, että Merkuriuksen pinta on mennyt kasaan noin 14 kilometriä sen jälkeen, kun kiviplaneetta muodostui noin 4,6 miljardia vuotta sitten.

Nasan Messenger-luotain kiersi Merkuriusta vuosina 2011-2015.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: