nb_u16 Mars

Marsin jäätiköt tulvivat vettä

Marsin pinnan alla olevat jäätiköt sisältävät niin runsaasti vettä, että jos sama vesimäärä olisi pinnan päällä, punaista planeettaa peittäisi metrin paksuinen vesikerros.

torstai 16. huhtikuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Marsissa punaisen pöly- ja hiekkakerroksen alla on jäätiköitä. Kööpenhaminan yliopiston Niels Bohr -instituutissa tehtyjen laskelmien mukaan näissä pinnanalaisissa jäätiköissä voi olla jopa 150 miljardia kuutiometriä jäätä. Jos koko vesimäärä olisi Marsin pinnalla, Maan naapuriplaneettaa peittäisi kaikkialla yli metrin paksuinen vesikerros.

Laskelmat selvittävät jään liikkeitä

Marsin pinnanalaisten jäätiköiden olemassaolo on ollut jo pitkään tiedossa. Nyt uudessa tutkimushankkeessa on laskettu kymmenen viime vuoden aikana tehtyjen tutkamittausten perusteella näiden jäätiköiden sisältämä vesimäärä.

Laskemista on saatu selville, miten Marsin jäätiköt liikkuvat.

Pöly suojaa jäätä höyrystymiseltä

Tutkimushankkeessa pyritään selvittämään, mihin Marsin vesi on kadonnut. Nykyisin planeetta on kuiva ja autio, mutta aiemmin siellä on ollut valtameriä ja muita vesistöjä, joissa on voinut olla elämää.

Jäätikköjen päällä oleva paksu pölykerros on tutkijoiden mukaan syynä siihen, että jäätiköt eivät ole planeetan muiden vesien tavoin kadonneet höyrystymällä.

Mars numeroina

Halkaisija: 6?780 kilometriä Lämpötila: –63 °C Etäisyys Aurinkoon: 227,9 miljoonaa kilometriä Kuiden lukumäärä: 2

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: