drilling for ice on Mars

Marsin jää ei rajoitu napaseuduille

Luotain on löytänyt jäätä myös suhteellisen läheltä Marsin päiväntasaajaa. Jää sijaitsee satojen metrin syvyydessä.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Kukaan ei enää epäile, etteikö Marsissa olisi jäätä. Navoilla on nähtävissä metrien paksuisia valkoisia jääkenttiä. Marsissa näyttää kuitenkin olevan muutakin kuin napajäätä. Mars Reconnaissance Orbiter -luotain on löytänyt jäätä myös huomattavan kaukaa navoilta. Maapallolla vastaavat leveysasteet kulkevat suunnilleen Etelä-Euroopan korkeudella.

Jäät sijaitsevat useiden satojen metrien syvyydessä Deuteronilus Mensae -nimisellä alueella, joka sijaitsee 42. leveysasteen tienoilla pohjoisella pallonpuoliskolla. Alue on geologisesti hyvin mielenkiintoinen, sillä se rajoittuu toisaalta kauan sitten muodostuneeseen kraatterivyöhykkeeseen ja toisaalta alavaan Vastitas Borealis -tasankoon, joka ilmeisesti oli kaksi miljardia vuotta sitten meren peitossa.

Pinnalta Deuteronilus Mensae on sekoitus kallioita, rotkoja ja tasankoja. Mars Reconnaissance Orbiter bongasi sen uumenissa olevat jääesiintymät erikoistutkalla.

Ice on Mars

Jäätä on ilmeisesti todella runsaasti. Esiintymät ulottuvat useiden satojen neliökilometrien laajuiselle alueelle. Erityisen paljon jäätä on kraatterien, laaksojen ja jyrkänteiden alapuolella. Tutkijat uskovat, että seutu on muinoin ollut kokonaan jään peitossa ja kun jää on sittemmin kuivina kausina haihtunut, sitä on jäänyt vain erityisen suojaisiin kohtiin.

Marsin jää

Mars Reconnaissance Orbi­terin löytämät jääesiintymät piilevät satojen metrien syvyydessä satojen neliö­kilometrien alueella. Tässä tutkakuvaa esiintymistä, joiden sijainti on 42,2 astetta pohjoista leveyttä ja 24,7 itäistä pituutta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: