Mars 3D-iglu

Mars – 3D-siirtokunnat hahmottuvat

Nasa järjesti suuren kilpailun, jossa ideoitiin, millaisissa asumuksissa Marsissa voitaisiin asua. Ehtona oli, että siirtokunnat voidaan toteuttaa 3D-tulostuksella niin, että ihmisen ei juuri tarvitse osallistua rakennustöihin.

torstai 15. lokakuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Naapuriplaneetta Mars – miten siellä asutaan? Nasalla on suuria suunnitelmia, ja äskettäin avaruusjärjestö myös kutsui kaikki mukaan ideoimaan tulevaa. Nasa järjesti nimittäin kilpailun, jossa piti suunnitella 3D-tulostuksella toteutettavia asumuksia Marsiin.

Siirtokunnista on määrä tulla turvallisia, toiminnallisia ja miellyttäviä asumuksia avaruuteen suuntaaville tutkimusmatkailijoille.

Mars on iglujen luvattu planeetta

Kilpailun voittajaksi nousivat Clouds AO ja SEArch, jotka esittelivät 3D-tulostetun jäisen ICE HOUSE -iglun. Koska Marsissa on paljon jäätä, Nasa kiinnostui yritysten ideasta. Iglujen muoto mahdollistaa sen, että Marsin pohjoisilla leveysasteilla astronauttien suojaksi saadaan paksu jääkerros. Rakennelmaan saadaan astronauttien lisäksi suojaan myös sisäpuutarhat.

Puutarhat tuottavat Mars-siirtokunnan asukkaille sekä happea että ravintoa. Jäisen rakenteen ansiosta luonnonvalo tunkeutuu seinien läpi kasvihuoneisiin, jotka on sijoitettu iglun laidoille. Astronauttien tilat ovat keskellä iglua, missä ihmiset ovat hyvin suojassa säteilyltä.

3D-iglu Marsissa.

Kilpailussa etsittiin ideoita Marsin asuttamiseen

Nasan tavoitteena oli ennen kaikkea valjastaa maailman parhaimpien arkkitehtien ja insinöörien kiinnostus ja luovuus avaruuteen liittyviin ratkaisuihin. Jotkut kilpailuun osallistuneet työskentelevät päivittäin avaruusasioiden parissa, toisilla taas on normaalisti pöydällään vain tukevasti Maahan liittyviä projekteja.

Kilpailun ensimmäiseen osaan Nasa saikin mukaan muutaman todella suuren nimen arkkitehtuurin maailmasta. Osanottajien joukossa oli muun muassa kuuluisa brittiarkkitehti Norman Foster.

Marsin asuttaminen tehdään vaiheittain

Norman Fosterin suunnitelmissa rakennelmat nousevat Marsiin kolmessa vaiheessa:

  • Ensin robotit kaivavat 1,5 metriä syvän kuopan.

  • Seuraavaksi Marsiin viedään puhallettavia moduuleja, jotka muodostavat siirtokunnan ytimen.

  • Lopuksi pienet robotit sulattavat Marsin irtomaata, jolla rakennelman ja Marsin pinnan väli tiivistetään.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen voittaja sai palkinnoksi 22 000 euroa. Seuraavassa vaiheessa suunnitelmat on tarkoitus tulostaa ja testata.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: