Täydellinen kuunpimennys etusivu

Kuunpimennys: Ennusmerkkejä ja uutta tietoa

Jos jaksat herätä aikaisin 28. syyskuuta, taivaalla voi näkyä kaunis luonnonnäytelmä: täydellinen kuunpimennys. Syvenny upeaan ilmiöön ja siihen, miten sitä kannattaa seurata.

torstai 13. elokuuta 2015

Kuunpimennys: Kaunis ja harvinainen tapahtuma

Täydellinen kuunpimennys tähtikirkkaalla taivaalla on yksi luonnon kauneimmista ilmiöistä. Suotuisten olosuhteiden vallitessa Kuu muuttuu verenpunaiseksi, minkä vuoksi ilmiötä kutsutaan myös ”verikuuksi”.

Täydellinen kuunpimennys syntyy vain, kun Maa, Aurinko ja Kuu ovat taivaalla tiettynä ajankohtana tietyssä asennossa toisiinsa nähden. Täydellinen kuunpimennys on varsin harvinainen tapahtuma.

Suomessa kuunpimennystä voi seurata syyskuun 27. ja 28. päivän välisenä yönä. Silloin yökukkujat ja aamuvirkut voivat nähdä taivaalla upean ilmiön – jos vain taivas on pilvetön.

Enteistä uudeksi tiedoksi

Aiemmin kuunpimennyksen uskottiin enteilevän jotakin pahaa, ja muun muassa inkat uskoivat Kuun punertavan värin johtuvan siitä, että vaarallinen jaguaari oli hyökännyt normaalisti kalpean Kuun kimppuun.

Nykyisin verenpunainen Kuu ei ole ainoastaan upea näky taivaalla, vaan tähtitieteilijät voivat myös löytää sen avulla uusia eksoplaneettoja.

Lue lisää verikuusta ja uudesta tutkimuksesta alla olevasta artikkelista, jossa on myös upeita kuvia kuunpimennyksestä. Muista myös testata tietosi kuunpimennyksestä!

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: