Titanic illustration

Titanicin turma Kuun syytä

Voimakas vuorovesi työnsi jäävuoren Titanicin reitille.

torstai 2. elokuuta 2012

Titanicin haaksirikko Pohjois-Atlantilla 1912 saattoi epäsuorasti olla kosmisen yhteensattuman tulosta, esittävät Texasin valtionyliopiston tutkijat. Kuu, Maa ja Aurinko olivat tuolloin poikkeuksellisessa asemassa toisiinsa nähden, mikä aiheutti epätavallisen voimakkaan vuoroveden. Se taas ajoi jäävuoria Titanicin reitille ja johti siten 1?500 ihmisen kuolemaan.

Tammikuun 4. päivänä 1912 – vajaa kolme kuukautta ennen Titanicin haaksirikkoa – Kuu oli harvinaisen lähellä Maata. Yhtä lähellä se oli ollut edellisen kerran vuonna 796, ja seuraavan kerran ilmiö toistuu vasta vuonna 2257. Tuolloin oli myös lähes täysikuu, jolloin vuorovesi on tavallista voimakkaampi. Kaiken lisäksi Maa oli vain vuorokautta aikaisemmin ollut vuotuisella kierroksellaan lähimpänä Aurinkoa, joten Aurinkokin voimisti vuorovesi-ilmiötä. Täysikuu yhdessä Kuun, Maan ja Auringon keskinäisen aseman kanssa synnytti Pohjois-Atlantille voimakkaan tulvavuoksen, joka sai jäävuoret ajelehtimaan kohti etelää.

Titanicin tiellä harvinaisen paljon jäätä

Texasilaistutkijoiden laskelmien mukaan nousuvesi irrotti Labradorin niemimaan ja Newfoundlandin edustan matalikoille juuttuneita alun perin Grönlannista lähteneitä jäävuoria. Voi olla, että samalla kertaa irtosi useita jäälohkareita, jotka ajautuivat merivirtojen mukana etelään. Keväällä 1912 Atlantin laivareiteillä nimittäin havaittiin harvinaisen runsaasti jäävuoria.

Päivää ennen turmaa Titanicin miehistö oli saanut muilta aluksilta tiedon Pohjois-Atlantilla ajelehtivista jäävuorista ja -lautoista. Kapteeni Smith muuttikin kurssia hieman etelämmäksi, mutta siitä huolimatta Titanic törmäsi kovalla nopeudella jäävuoreen sunnuntaina 14. huhtikuuta kello 23.40. Kaksi tuntia ja 40 minuuttia myöhemmin neitsytmatkallaan ollut alus upposi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: